"Considerăm că informaţiile nu au nici o credibilitate şi evidenţiază o conspiraţie", a declarat Song Il Ho, ambasadorul nord-coreean pentru discuţiile în vederea normalizării relaţiilor cu Japonia.
"Cred că obiectivul (acestor informaţii, n. red.) este de a convinge opinia publică în legătură cu ceva ce nu este adevărat", a adăugat el, subliniind că "presa occidentală a mai relatat minciuni în trecut".
Coreea de Nord nu a reacţionat oficial până în prezent la informaţiile reprezentanţilor serviciilor americane şi sud-coreene de informaţii care anunţau probleme de sănătate ale liderului regimului comunist.
Dictatorul nu a participat marţi la parada care a marcat 60 de ani de la înfiinţarea statului comunist, potrivit agenţiei Kyodo şi celei sud-coreene Yonhap. Absenţa sa a amplificat întrebările privind starea de sănătate a lui Kim, care suferă de diabet şi probleme cardiace, potrivit oficialilor sud-coreeni.
O sursă prezidenţială de la Seul a spus agenţiei Yonhap că preşedintele sud-coreean Lee Myung Bak i-a convocat miercuri pe colaboratorii săi cei mai apropiaţi într-o şedinţă de urgenţă. "Au discutat contramăsuri în cazul unei posibile boli grave a liderului nord-coreean (…)", a spus sursa.
"El este aproape sigur că experţi francezi şi chinezi au mers în Coreea de Nord pentru a-i acorda îngrijiri lui Kim Jong-Il, dar nu se ştie care este starea sa de sănătate", a afirmat Yang Moo-Jin, cercetător în cadrul Departamentului de studii nord-coreene de la Universitatea din Seul.
Liderul comunist nu a mai apărut în public de peste trei săptămâni.