- Home
- Externe
- BRUXELLES, (27.05.2014, 12:24)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şapte comisari europeni au obţinut mandate în Parlamentul European, dar unii speră să revină în CE
Şapte comisari din actualul Executiv european condus de Jose Manuel Barroso au câştigat mandate în Parlamentul European, dar patru dintre aceştia nu s-au decis dacă le vor prelua, sau vor rămâne în viitoarea Comisie Europeană, relatează publicaţia Euractiv, în ediţia online.
Urmărește
195 afișări
Şapte comisari europeni au obţinut mandate în Parlamentul European, dar unii speră să revină în CE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Dintre cei şapte, Maros Sefcovic, comisar pentru Relaţii Interinstituţionale şi Administraţie, este oficial candidatul Slovaciei pentru un nou mandat în viitoarea Comisie Europeană. El a fost ales în Parlamentul European din partea partidului social-democrat Smer, însă va ceda locul următorului candidat aflat pe lista formaţiunii din Slovacia.
La rândul său, croatul Neven Mimica, comisar pentru Protecţia Consumatorilor, ar dori să-şi păstreze locul în viitorul Executiv european, a afirmat purtătorul său de cuvânt, David Hidson. Mimica s-a alăturat Comisiei Europene în vara lui 2013, după aderarea Croaţiei la UE, şi a candidat la alegerile europene din partea Partidului Social-Democrat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În schimb, italianul Antonio Tajani, comisar pentru Industrie, a anunţat deja că îşi va prelua mandatul în Parlamentul European, după ce a fost ales pe listele partidului fostului premier Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii.
Comisarul pentru Comerţ, belgianul Karel de Gucht, se află într-o poziţie inedită. El a fost ultimul candidat pe lista formaţiunii liberal-democraţilor flamanzi Open-VLD, a lui Guy Verhofstadt, fără să aibă intenţia de a fi ales în PE. Sistemul de vot preferanţial şi popularitatea de care se bucură de Gucht în Belgia i-au determinat pe liderii partidului să-l promoveze pe locul trei pe listă, astfel că actualul comisar pentru Comerţ a câştigat mandatul în Parlamentul European.
Ceilalţi comisari care au candidat la alegerile europene nu au luat încă o decizie în legătură cu preluarea mandatelor.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar pentru Justiţie, a obţinut mandatul în Parlamentul European după ce a candidat pe lista partidului Popular Creştin-Social, din Luxemburg. Reding a declarat anterior în mai multe interviuri că ar dori să rămână în Comisia Europeană. În acelaşi timp, Reding şi-a anunţat susţinerea pentru candidatura fostului premier luxemburghez Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, iar cum fiecare ţară membră UE are un singur loc în Executivul european, actualul comisar pentru Justiţie îşi va dezvălui planurile după ce se va decide viitorul politic al lui Juncker, cel mai probabil în iunie.
Comisarul pentru Buget, Janusz Lewandowski, a fost ales eurodeputat pe lista partidului Platforma Civică, al premierului polonez Donald Tusk, însă şeful Guvernului de la Varşovia nu a luat încă o decizie dacă îl va propune pe Lewandowski pentru un nou mandat în viitoarea Comisie Europeană.
Cel mai interesant caz se anunţă în privinţa vicepreşedintelui Comisiei Europene, finlandezul Olli Rehn, comisar pentru Afaceri Monetare, care a fost ales în Parlamentul European din partea Partidului de Centru (liberal). Politicianul finlandez are însă planuri ambiţioase în legătură cu viitorul său la Bruxelles. El a candidat împreună cu belgianul Guy Verhofstadt pentru obţinerea candidaturii din partea ALDE la preşedinţia Comisiei Europene. În ianuarie, Rehn i-a cedat însă locul lui Verhofstadt, cu promisiunea că, în schimb, va fi susţinut pentru alte funcţii-cheie în cadrul UE, eventual în problemele economice, sau la conducerea diplomaţiei europene.
În consecinţă, este puţin probabil ca Olli Rehn să se mulţumească doar cu mandatul de eurodeputat. Deciziile în legătură cu cele mai importante funcţii din UE nu sunt însă aşteptate înainte de luna septembrie, iar dacă liderii UE vor decide să-l susţină pe premierul finlandez Jyrki Katainen pentru preşedinţia Comisiei Europene, atunci Rehn ar suferi o înfrângere, deoarece este puţin probabil ca doi politicieni din Finlanda să primească poziţii-cheie în UE.
Între timp, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, a declarat că cei şapte comisari care au fost aleşi în Parlamentul European ar trebui să-l anunţe pe preşedintele Jose Manuel Barroso în legătură cu eventuala intenţie de a părăsi Executivul UE înainte de sfârşitul lunii iunie. Comisarii care îşi vor prelua mandatele în Parlamentul European vor fi înlocuiţi de alţi reprezentanţi naţionali, a precizat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe