Şapte comisari europeni au obţinut mandate în Parlamentul European, dar unii speră să revină în CE

Şapte comisari din actualul Executiv european condus de Jose Manuel Barroso au câştigat mandate în Parlamentul European, dar patru dintre aceştia nu s-au decis dacă le vor prelua, sau vor rămâne în viitoarea Comisie Europeană, relatează publicaţia Euractiv, în ediţia online.

Urmărește
195 afișări
Imaginea articolului Şapte comisari europeni au obţinut mandate în Parlamentul European, dar unii speră să revină în CE

Şapte comisari europeni au obţinut mandate în Parlamentul European, dar unii speră să revină în CE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dintre cei şapte, Maros Sefcovic, comisar pentru Relaţii Interinstituţionale şi Administraţie, este oficial candidatul Slovaciei pentru un nou mandat în viitoarea Comisie Europeană. El a fost ales în Parlamentul European din partea partidului social-democrat Smer, însă va ceda locul următorului candidat aflat pe lista formaţiunii din Slovacia.

La rândul său, croatul Neven Mimica, comisar pentru Protecţia Consumatorilor, ar dori să-şi păstreze locul în viitorul Executiv european, a afirmat purtătorul său de cuvânt, David Hidson. Mimica s-a alăturat Comisiei Europene în vara lui 2013, după aderarea Croaţiei la UE, şi a candidat la alegerile europene din partea Partidului Social-Democrat.

În schimb, italianul Antonio Tajani, comisar pentru Industrie, a anunţat deja că îşi va prelua mandatul în Parlamentul European, după ce a fost ales pe listele partidului fostului premier Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii.

Comisarul pentru Comerţ, belgianul Karel de Gucht, se află într-o poziţie inedită. El a fost ultimul candidat pe lista formaţiunii liberal-democraţilor flamanzi Open-VLD, a lui Guy Verhofstadt, fără să aibă intenţia de a fi ales în PE. Sistemul de vot preferanţial şi popularitatea de care se bucură de Gucht în Belgia i-au determinat pe liderii partidului să-l promoveze pe locul trei pe listă, astfel că actualul comisar pentru Comerţ a câştigat mandatul în Parlamentul European.

Ceilalţi comisari care au candidat la alegerile europene nu au luat încă o decizie în legătură cu preluarea mandatelor.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisar pentru Justiţie, a obţinut mandatul în Parlamentul European după ce a candidat pe lista partidului Popular Creştin-Social, din Luxemburg. Reding a declarat anterior în mai multe interviuri că ar dori să rămână în Comisia Europeană. În acelaşi timp, Reding şi-a anunţat susţinerea pentru candidatura fostului premier luxemburghez Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene, iar cum fiecare ţară membră UE are un singur loc în Executivul european, actualul comisar pentru Justiţie îşi va dezvălui planurile după ce se va decide viitorul politic al lui Juncker, cel mai probabil în iunie.

Comisarul pentru Buget, Janusz Lewandowski, a fost ales eurodeputat pe lista partidului Platforma Civică, al premierului polonez Donald Tusk, însă şeful Guvernului de la Varşovia nu a luat încă o decizie dacă îl va propune pe Lewandowski pentru un nou mandat în viitoarea Comisie Europeană.

Cel mai interesant caz se anunţă în privinţa vicepreşedintelui Comisiei Europene, finlandezul Olli Rehn, comisar pentru Afaceri Monetare, care a fost ales în Parlamentul European din partea Partidului de Centru (liberal). Politicianul finlandez are însă planuri ambiţioase în legătură cu viitorul său la Bruxelles. El a candidat împreună cu belgianul Guy Verhofstadt pentru obţinerea candidaturii din partea ALDE la preşedinţia Comisiei Europene. În ianuarie, Rehn i-a cedat însă locul lui Verhofstadt, cu promisiunea că, în schimb, va fi susţinut pentru alte funcţii-cheie în cadrul UE, eventual în problemele economice, sau la conducerea diplomaţiei europene.

În consecinţă, este puţin probabil ca Olli Rehn să se mulţumească doar cu mandatul de eurodeputat. Deciziile în legătură cu cele mai importante funcţii din UE nu sunt însă aşteptate înainte de luna septembrie, iar dacă liderii UE vor decide să-l susţină pe premierul finlandez Jyrki Katainen pentru preşedinţia Comisiei Europene, atunci Rehn ar suferi o înfrângere, deoarece este puţin probabil ca doi politicieni din Finlanda să primească poziţii-cheie în UE.

Între timp, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, a declarat că cei şapte comisari care au fost aleşi în Parlamentul European ar trebui să-l anunţe pe preşedintele Jose Manuel Barroso în legătură cu eventuala intenţie de a părăsi Executivul UE înainte de sfârşitul lunii iunie. Comisarii care îşi vor prelua mandatele în Parlamentul European vor fi înlocuiţi de alţi reprezentanţi naţionali, a precizat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici