Şapte muncitori români şi unul leton, exploataţi pe un şantier în centrul Genevei

Şapte români şi un leton au fost găsiţi muncind luni în condiţii "deplorabile", la renovarea unui hotel în centrul Genevei, unde unii dintre ei dormeau, iar antreprenorul portughez a fost acuzat de nereguli la plata salariilor, cotizaţiilor sociale şi asigurărilor, relatează site-ul 20min.ch.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului Şapte muncitori români şi unul leton, exploataţi pe un şantier în centrul Genevei

Şapte muncitori români şi unul leton, exploataţi pe un şantier în centrul Genevei (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Antreprenorul, în vârstă de 61 de ani, a respins acuzaţiile formulate de Comisia Paritară a Muncii din Geneva (CPGO), afirmând că salariile nu au fost plătite în totalitate din cauza unei probleme de timp.

Semnalul de alarmă a fost tras în urma unei inspecţii a CPGO pe acest şantier de renovare în centrul oraşului elveţian. Muncitorii, toţi cei şapte români şi cel leton, au fost imediat îndepărtaţi de pe şantier.

"Le ofer cazare şi hrană, în aşteptarea rezolvării problemei permiselor lor" de muncă, a declarat antreprenorul. Dar atât CPGO, din care fac parte mai multe sindicate, cât şi Societatea Elveţiană a Antreprenorilor (SSE), nu cred aceste explicaţii date de portughez. În aşteptarea rezultatelor inspecţiei, CPGO a depus plângere împotriva întreprinderii la Procuratura Generală, sub acuzaţia de infracţiuni grave în domeniul asigurărilor sociale şi la legea muncii, pentru muncă la negru.

În acest caz, sindicatele şi patronatele fac front comun. Sindicatele apără drepturile muncitorilor, iar SSE acţionează pentru respectarea regulilor concurenţei. "Prea multe persoane fac pe antreprenorii, fără nicio noţiune de contabilitate, în special în privinţa achitării salariilor", a declarat Gilbert-Alexandre Guy, preşedintele CPGO.

În opinia secretarului Sindicatului SIT, Thierry Horner, reaua-credinţă a antreprenorului în cauză este evidentă. El l-a acuzat, de asemenea, de falsificarea semnăturilor pe statele de plată a salariilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici