- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şapte oameni care au jucat un rol cheie în dezvoltare vaccinurilor Covid-19 au câştigat prestigiosul premiu "Prinţesa de Asturias"
Şapte cercetători a căror activitate a contribuit la proiectarea vaccinurilor COVID-19 au câştigat prestigiosul premiu al Spaniei "prinţesa de Asturias" pentru cercetare ştiinţifică.
Şapte oameni care au jucat un rol cheie în dezvoltare vaccinurilor Covid-19 au câştigat prestigiosul premiu "Prinţesa de Asturias"
Juriul a anunţat miercuri că a ales să premieze în acest an pe Katalin Karikó din Ungaria, americanii Drew Weissman şi Philip Felgner, germanii Uğur Şahin şi Özlem Türeci, canadianul Derrick Rossi şi Sarah Gilbert din Regatul Unit, relatează AP.
Biochimista Katalin Karikó este cea care a dezvoltat tehnologia mRNA pe care se bazează vaccinurile Pfizer şi Moderna.
Activitatea lui Drew Weissman, de la Universitatea Pennsylvania, şi a lui Philip Felgner, de la Universitatea California, a ajutat la dezvoltare tehnologiei ARN mesager care a făcut posibilă dezvoltarea vaccinurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Derrick Rossi este fondatorul companiei Moderna, iar Sara Gilbert este cercetător la Oxford şi a jucat un rol cheie în dezvoltarea vaccinului AstraZeneca.
Uğur Şahin şi Özlem Türeci sunt cofondatorii companiei BioNTech care împreună cu Pfizer a produs vaccinul cu Comirnaty.
Juriul a spus că cele şapte persoane sunt „figuri de frunte într-una dintre cele mai remarcabile fapte din istoria ştiinţei”.
„Cu o lungă carieră în cercetare pură, au condus la aplicaţii inovatoare, cum ar fi obţinerea, într-un spaţiu de timp extraordinar de scurt, de vaccinuri eficiente pentru a lupta împotriva pandemiei COVID-19”, se spune în comunicat.
„Munca lor constituie un prim exemplu al importanţei cercetării pure pentru protecţia sănătăţii publice din întreaga lume”, a adăugat aceasta.
Premiul anual de 50.000 de euro este unul dintre cele opt premii acordate în fiecare an de fundaţia numită după prinţesa moştenitoare Leonor. Alte categorii includ artă, sport şi ştiinţe sociale.
Premiile sunt printre cele mai prestigioase din lumea vorbitoare de spaniolă. Ceremonia de decernare a premiilor are loc de obicei în octombrie în oraşul Oviedo din nordul Spaniei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO