Video Sârbii au atacat ambasada SUA şi alte ambasade occidentale (Video Pro Tv)

Un grup de protestatari a declanşat joi un incendiu în incinta ambasadei americane de la Belgrad, după ce au reuşit să pătrundă în clădire. Protestatarii sârbi au atacat joi seară şi un restaurant McDonald's şi au incendiat gheretele paznicilor şi autoturisme din faţa ambasadelor Germaniei, Canadei şi Marii Britanii.

Urmărește
2 afișări

Câteva zeci de manifestanţi au fost arestaţi de poliţişti, care au sosit în faţa ambasadei americane din Belgrad.

"Există un anumit număr de cetăţeni sârbi (...) într-o parte a incintei ambasadei, în zona consulară", a declarat la Washington purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormack.

Ambasada americană era închisă, iar poliţia nu asigura paza clădirii. Uşile au fost smulse, incendiate şi aruncate în ferestrele clădirii. Un fum negru se ridică deasupra clădirii.

Poliţia a intervenit ulterior şi i-a dispersat pe manifestanţi.

Protestatarii au aruncat hârtiile şi scaunele din incinta ambasadei pe fereastră.

Unul dintre tineri a smuls un drapel american de la unul din balcoanele ambasadei şi l-a înlocuit cu unul sârb.

Alţi protestatari i s-au alăturat acestuia, lovind cu picioarele în pardoseala balconului în timp ce aproximativ 1.000 de manifestanţi scandau "Serbia, Serbia".

Circa 200 de poliţişti au sosit la faţa locului ulterior, lovindu-i şi arestându-i pe unii dintre protestatari şi dispersându-i pe ceilalţi. Unii dintre protestatari s-au aşezat jos, sângerând.

Statele Unite au cerut ajutorul Guvernului sârb pentru protejarea ambasadei SUA la Belgrad, a anunţat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

"Ţinem legătura cu Guvernul sârb pentru a ne asigura că alocă efectivul necesar pentru a-şi îndeplini obligaţiile internaţionale de a proteja instituţiile diplomatice, în acest caz, ambasada noastră", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormick.

"Ei (n.red. Serbia) s-au comportat foarte bine până în prezent în alocarea efectivului necesar pentru a proteja instalaţiile ambasadei. Vrem să le cerem cu tărie, şi ţinem legătura cu ei, pentru a ne asigura că alocă efectivele necesare pentru a rezolva această situaţie", a adăugat McCormack.

Preşedintele sârb Boris Tadici le-a cerut manifestanţilor să înceteze violenţele.

"Le cer cetăţenilor noştri să protesteze într-o atmosferă de calm. Toţi cei care participă la violenţe vreau să se retragă de pe străzi şi să înceteze atacurile faţă de ambasadele străine", a declarat preşedintele, aflat în vizită în România, potrivit agenţiei Beta.

"Această situaţie ţine Kosovo departe de Serbia", a adăugat el.

Incidentele au loc pe fondul unei manifestaţii paşnice la care participă circa 200.000 de persoane şi care a avut drept punct final catedrala ortodoxă din Belgrad.

Posturile sârbe de televiziune au prezentat alternativ imagini de la incidentele violente de la ambasada americană şi de la manifestaţia paşnică.

Televiziunile au relatat că ambasada croată a fost, de asemenea, atacată iar agenţia Tanjug a precizat că reprezentanţele diplomatice bosniace şi turce au fost şi ele vandalizate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici