"Felicităm poporul din Kosovo în acest moment istoric", a adăugat şeful diplomaţiei americane într-un comunicat.
Statele Unite şi Kosovo vor "stabili relaţii diplomatice" care vor "reafirma legăturile speciale de prietenie" dintre cele două ţări, precizează în acest comunicat Condoleezza Rice, aflată în Kenya, la cererea preşedintelui George W. Bush, aflat în turneu în Africa.
Afganistanul a anunţat, luni, că recunoaşte independenţa Kosovo, în conformitate cu principiile democratice şi drepturile omului, conform unei declaraţii a Ministerului afgan de Externe.
Autorităţile de la Kabul acceptă voinţa poporului din Kosovo şi rezoluţiile ONU pe această temă, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE afgan, Sultan Ahmad Baheen.
"Respectând voinţa poporului din Kosovo" şi în virtutea "angajamentului pentru valorile democratice, drepturile omului, dreptul la suveranitate şi la dezvoltarea de bune relaţii între ţări", Afganistanul "recunoaşte independenţa Kosovo", se arată în traducerea declaraţiei Ministerului de Externe de la Kabul.
"Afganistanul urează prosperitate şi dezvoltare pentru poporul din Kosovo", adaugă declaraţia.
Pe de altă parte, Sri Lanka, stat care se confruntă cu separatiştii tamili, a apreciat că declaraţia de independenţă a Kosovo constituie un "precedent grav" şi ar putea ameninţa pacea mondială.
"Acest act al Kosovo constituie o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite care garantează suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor membre", a apreciat Ministerul de Externe din Sri Lanka, într-un comunicat, la scurt timp după declararea independenţei Kosovo, anunţată la Priştina.
Potrivit textului, această decizie a Kosovo "ar putea crea o situaţie de negestionat în relaţiile internaţionale, în ordinea mondială şi poate constitui o ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii internaţionale".