Sarkozy neagă orice finanţare politică ilegală, apărându-l pe ministrul Muncii

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat luni că îl susţine pe ministrul Muncii, Eric Woerth, afectat de scandalul politico-financiar care o vizează pe Liliane Bettencourt, negând cu fermitate că a primit bani de la cea mai bogată femeie din Franţa.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Sarkozy neagă orice finanţare politică ilegală, apărându-l pe ministrul Muncii

Nicolas Sarozy neagă orice finanţare politică ilegală, apărându-l pe ministrul Muncii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Eric Woerth este un bărbat foarte onest, care a îndurat calomnia şi minciuna timp de trei săptămâni", a declarat preşedintele pentru postul de televiziune France2, în prima sa intervenţie publică asupra acestor afaceri, care destabilizează Guvernul.

"El este ministrul care va apăra această reformă atât de necesară a pensiilor", cel mai important proiect al celei de-a doua părţi a mandatului prezidenţial, a declarat Sarkozy. Această reformă privind creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani urmează să fie prezentată marţi, în cadrul şedinţei Guvernului, după care va fi supusă votului Parlamentului, până la sfârşitul lui octombrie.

Aflându-se la cel mai scăzut nivel în sondaje, Sarkozy şi-a exprimat în mod public poziţia, pentru prima dată de la izbucnirea acestui scandal, care a declanşat cea mai gravă criză politică de la data la care a devenit preşedinte, în 2007.

Eric Woerth a fost acuzat de conflict de interese, în special în domeniul fiscal, dar şi de finanţarea politică ilegală a campaniei lui Nicolas Sarkozy, în 2007, în cadrul unor afaceri cu mize multiple având-o în centru pe Liliane Bettencourt, moştenitoarea grupului de produse cosmetice L'Oreal, în vârstă de 87 de ani.

Intervenţia lui Sarkozy survine la o zi de la publicarea unui raport administrativ asupra analizei dosarului fiscal al lui Bettencourt, potrivit căruia Eric Woerth nu a muşamalizat posibile fraude, în perioada în care a fost ministru al Bugetului (2007-martie 2010).

Prin acest raport, Eric Woerth "este exonerat de orice suspiciune", a apreciat preşedintele, în contextul în care opoziţia cere ca justiţia să clarifice acest caz.

"Evident, preşedintele Republicii are suficiente lucruri de ascuns pentru a nu considera necesar să apeleze la un judecător independent", a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist (PS), Benoit Hamon.

Premierul Francois Fillon a declarat că, din contră, Sarkozy a "răspuns tuturor zvonurilor şi calomniilor". "Toţi cei care sperau că-i vor zgudui autoritatea şi-i vor slăbi voinţa de acţiune, s-au înşelat", a spus el.

Eric Woerth este criticat din cauza unui "conflict de interese", deorece în perioada respectivă el era trezorierul partidului prezidenţial, UMP, iar soţia acestuia, Florence, administra o parte a averii lui Bettencourt.

El ar putea fi audiat de justiţie în cadrul celor trei "anchete preliminare", lansate asupra diferitelor aspecte ale acestui caz, în cadrul căruia poliţia a efectuat, luni, noi percheziţii.

Pentru a acţiona "pe viitor" împotriva conflictelor de interese, Nicolas Sarkozy va crea o comisie din care vor face parte toate familiile politice, pentru a elabora propuneri. De asemenea, el l-a sfătuit pe Eric Woerth să renunţe la funcţia de trezorier al UMP.

Totodată, Nicolas Sarkozy a declarat că este "o ruşine" faptul că a fost acuzat că ar fi "primit plicuri" cu bani de la Bettencourt. Această acuzaţie a fost atribuită, de către o publicaţie online, fostei contabile a lui Bettencourt, care a dezminţit, ulterior, că ar fi făcut asemenea afirmaţii.

"Sunt prezentat ca cineva care, de 20 de ani, merge la Bettencourt pentru a primi plicuri. Este o ruşine!", a declarat Sarkozy.

Referindu-se la climatul dăunător creat de o serie de scandaluri privind utilizarea fondurilor publice de către miniştri, dintre care doi au demisionat, Sarkozy a spus că, în opinia sa, "clasa politică nu este coruptă". Cel mult, el a admis existenţa unei abordări de tipul "a lăsa lucrurile să meargă de la sine", dar şi unele "obiceiuri proaste".

În plus, Sarkozy a confirmat că va avea loc o remaniere guvernamentală în octombrie, după reformarea pensiilor. "Această etapă va marca ultima treime a mandatului meu" de cinci ani, care se va încheia în 2012, a anunţat preşedintele.

În contextul în care prim-secretarul Partidului Socialist, Martine Aubry, a interpretat intervenţia lui Sarkozy ca fiind o "auto-convingere" şi "auto-satisfacere", Fillon a apreciat că preşedintele şi-a arătat "hotărârea de a continua modernizarea Franţei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici