Şase lideri europeni refuză să participe la ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru Pace

Optsprezece lideri europeni, între care preşedintele francez şi cancelarul german, au confirmat participarea la ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, la 10 decembrie la Oslo, în timp ce alţi şase, între care premierul britanic, au declinat invitaţia.

Urmărește
959 afișări
Imaginea articolului Şase lideri europeni refuză să participe la ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru Pace

Şase lideri europeni refuză să participe la ceremonia de înmânare a premiului Nobel pentru Pace (Imagine: Wikipedia)

După atribuirea surprinzătoare a premiului Nobel unei Uniuni Europene în criză, la 12 octombrie, preşedintele acesteia, Herman Van Rompuy, le-a cerut celor 27 de state membre, precum şi Croaţiei, care va adera la 1 iulie, să meargă în Norvegia.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte, două treimi dintre liderii europeni au acceptat invitaţia, iar şase au declinat-o, a declarat pentru AFP directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad. El a declarat că lasă fiecare ţară să îşi anunţe participarea sau refuzul.

Miercuri, preşedintele francez a anunţat că va merge la Oslo, unde se va întâlni în special cu Angela Merkel.

"Toate ţările mari din cadrul UE au spus da, cu o singură excepţie", a rezumat Lundestad.

Încă de luna trecută, şeful Guvernului britanic David Cameron a declarat că nu va asista la ceremonie, un refuz perceput ca un semn al lipsei de entuziasm pentru proiectul european.

Premierul suedez Fredrik Reinfeldt, reţinut la Stockholm de ceremoniile celorlalte premii Nobel, şi preşedintele ceh Vaclav Klaus, un eurosceptic convins, nu vor fi nici ei la Oslo.

Oficial, premiul Nobel îi va fi înmânat lui Van Rompuy alături de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cel al Parlamentului European, Martin Schulz.

Alegerea Comitetului Nobel norvegian a generat controverse, în special deoarece UE se confruntă cu o criză care pune la încercare solidaritatea între ţările bogate din nord şi cele îndatorate din sud, supuse unor cure de austeritate drastice.

Paradoxal, premiul Nobel va fi atribuit într-o ţară care a refuzat de două ori, prin referendum, aderarea la UE.

Uniunea Europeană rămâne un măr al discordiei în opulenta naţiune scandinavă. Cei patru miniştri care reprezintă micul partid de centru - formaţiune agrară eurosceptică - în cadrul Guvernului de centru-stânga au decis să nu participe la ceremonie, potrivit presei.

Lundestad a deplâns o atitudine "provincială", subliniind că te poţi opune unei aderări norvegiene recunoscând însă contribuţia UE la pace şi la democraţie pe Bătrânul Continent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici