Şase luni de la naufragiul navei Costa Concordia: Slujbă de comemorare pe insula Giglio

O slujbă specială a avut loc vineri seara pe insula italiană Giglio, teatrul naufragiului navei Costa Concordia, care s-a soldat cu 32 de morţi, la exact şase luni de la tragedie.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Şase luni de la naufragiul navei Costa Concordia: Slujbă de comemorare pe insula Giglio

Şase luni de la naufragiul navei Costa Concordia: Slujbă de comemorare pe insula Giglio (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Astăzi este o zi încărcată de amintiri pentru comunitatea insulei, a cărei generozitate spontană a fost celebrată unanim", a declarat preotul parohiei Guglielmo Borghetti în cadrul unei slujbe celebrate în mica biserică de pe deal, la câteva sute de metri de locul unde zace în continuare enorma epavă a pachebotului.

Membri ai familiilor victimelor au participat, de asemenea, la această ceremonie.

Printre ei s-a aflat şi Susy Albertini, mama unei fetiţe în vârstă de cinci ani care a murit în naufragiu, şi Elio Vincenzi, care şi-a pierdut soţia şi care intenţionează să se scufunde sâmbătă pentru a depune o placă exact în locul unde nava a lovit stânca.

"Prostia umană a ucis-o, nu marea, pe care o adorăm cu toţii", a declarat Vincenzi. El a descris scufundarea sa de sâmbătă drept un "sărut pentru soţia lui, pe care îl va repeta în fiecare an, atât timp cât îi va permite sănătatea".

Pier Luigi Foschi, directorul companiei Costa Crociere, proprietara navei şi cel mai mare operator din acest sector din Europa, participa, de asemenea, la această comemorare. El a mers să îl îmbrăţişeze pe Vincenzi, a cărui soţie este în continuare dată dispărută oficial.

Preotul a adus un omagiu populaţiei din insula Giglio, care a venit în sprijinul celor 4.229 de persoane de zeci de naţionalităţi evacuate în haosul de după naufragiu.

"Aţi făcut ceea ce trebuia să faceţi fără să cereţi nimic în schimb", a declarat el.

În cursul serii, vapoare de pescuit au sunat din sirene la ora la care s-a produs accidentul. Ulterior, a fost interpretat Requiem de Mozart în biserica portului, unde s-au refugiat numeroşi supravieţuitori.

Vineri, echipele de salvare au extras o parte din stânca de care s-a lovit Costa Concordia, care rămăsese în coca navei.

Treizeci şi două de persoane au murit în timpul naufragiului navei Concordia produs la 13 ianuarie la ora locală 21.45, în timp ce transporta 4.229 de persoane, dintre care 3.200 de turişti de 60 de naţionalităţi (în plus faţă de cei aproximativ 1.000 de membri ai echipajului), pe coastele insulei Giglio (Toscana).

Comandantul pachebotului, Francesco Schettino, este urmărit pentru omucidere multiplă din culpă, naufragiu, abandonarea navei şi pentru că a omis să dezvăluie autorităţilor maritime italiene gravitatea incidentului.

Alte opt persoane sunt urmărite, dintre care secundul lui Francesco Schettino, alţi patru membri ai echipajului şi trei membri ai personalului de pe uscat, între care Manfred Ursprunger, un vicepreşedinte executiv al Costa Crociere, şi Roberto Ferrarini, şeful departamentului de urgenţă al companiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici