Şase medici americani, unul britanic şi unul german, ucişi în Afganistan

Un britanic, un german şi şase medici americani fac parte dintre persoanele ucise de insurgenţii talibani în nordul Afganistanului, a precizat sâmbătă directorul organizaţiei neguvernamentale pentru care lucrau aceştia.

Urmărește
84 afișări
Imaginea articolului Şase medici americani, unul britanic şi unul german, ucişi în Afganistan

Şase medici americani, unul britanic şi unul german, ucişi în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cinci bărbaţi, toţi americani, şi trei femei - o americană, o germană şi o britanică - au fost ucişi", a declarat Dirk Frans, directorul executiv al International Assistance Mission (IAM), organizaţia umanitară creştină pentru care lucrau aceştia - medici oftalmologi şi infirmiere.

IAM este una dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale care activează în Afganistan. Înfiinţată în 1966 şi înregistrată în Elveţia, ea susţine că acordă îngrijiri oftalmologice în centre pe care le administrează în special la Kabul, Herat şi Kandahar.

Cadavrele angajaţilor umanitari - opt occidentali şi doi afgani - au fost găsite vineri în provincia Badakhshan (nord-est), potrivit poliţiei locale.

Potrivit lui Frans, grupul călătorea la bordul unor vehicule de teren din cauza reliefului muntos din regiune, dar nu dispunea de gărzi pentru a-i garanta securitatea.

Ei se întorceau din Nuristan, provincie aflată sub o puternică influenţă talibană, când au fost ucişi la Badakhshan.

Grupul petrecuse mai multe zile şi nopţi în regiune, potrivit declaraţiilor lui Saifullah, un afgan care a supravieţuit atacului, citat de şeful poliţiei din Badakhshan, Aqa Noor Kintoz.

"În ultima zi, a venit un grup de bărbaţi înarmaţi, i-a aliniat şi i-a ucis. Le-au furat lucrurile personale şi banii", a declarat Aqa Noor Kintoz, raportându-se la mărturia lui Saifullah.

Saifullah ar fi fost lăsat în viaţă pentru că ar fi recitat versete din Coran în momentul execuţiei. Atacatorii ar fi realizat că este musulman şi l-ar fi eliberat în Nuristan.

Talibanii, care luptă împotriva Guvernului de la Kabul şi a prezenţei străine în Afganistan, au revendicat atacul, afirmând că angajaţii umanitari erau "misionari creştini" care transportau biblii.

"Se rătăciseră. Când i-a găsit patrula noastră, au încercat să scape şi au fost ucişi", a declarat Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, care s-a exprimat prin telefon dintr-o locaţie necunoscută.

"Aveau biblii în Dari, hărţi, sisteme GPRS. Realizau harta poziţiilor combatante" ale talibanilor, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Directorul general al IAM a respins acuzaţiile de prozelitism lansate de talibani.

"IAM este o organizaţie creştină, am spus-o mereu. Am lucrat în Afganistan din 1966, în timpul Şahului, al comuniştilor şi al talibanilor. Ei ştiu foarte bine ce facem. Nu distribuim nicio biblie, aceasta este o minciună", a declarat Frans.

Potrivit şefului poliţiei, locuitorii le-au spus străinilor că regiunea ar putea fi periculoasă. "Au spus că sunt medici şi că totul va fi bine: «suntem aici pentru a ajuta oameni»", a declarat el citând mărturia lui Saifullah.

Cadavrele au fost găsite în districtul Kuran wa Minjan, la o zi distanţă de Faizabad, capitala provinciei Badakhshan.

Contactat, un purtător de cuvânt al ambasadei Statelor Unite la Kabul a confirmat că "mai mulţi americani" se află printre victime.

Autorităţile locale sunt în contact cu forţele internaţionale pentru transferarea cadavrelor la Kabul.

În august 2008, patru angajaţi umanitari, între care o anglo-canadiană şi o americană, din cadrul organizaţiei International Rescue Committee (IRC), au fost ucişi într-o ambuscadă în provincia Logar, la mai puţin de 50 de kilometri sud de Kabul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici