Satelitul lansat de Iran ar putea prefigura o rachetă intercontinentală

Lansarea pe orbită a unui satelit de către Iran arată că Teheranul controlează mai bine tehnologia care, în final, ar putea să-i permită să se înarmeze cu o rachetă nucleară capabilă să atace Europa sau Statele Unite, susţin experţii.

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Satelitul lansat de Iran ar putea prefigura o rachetă intercontinentală

Satelitul lansat de Iran ar putea prefigura o rachetă intercontinentală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În ceea ce priveşte Iranul, cea mai mare grijă a noastră a rămas aceea că orice ţară capabilă să lanseze un satelit pe orbită demonstrează în acelaşi timp capacitatea de a lansa o armă nucleară pe un alt continent", a afirmat Rick Lehner, purtător de cuvânt al Agenţiei americane de apărare antirachetă.

Aceste temeri sunt sporite de programul nuclear controversat al Teheranului, acuzat că ar vrea să construiască arma atomică. Iranienii au afirmat întotdeauna că acest program are doar scopuri civile.

Lansarea unui satelit este impresionantă mai ales din cauza sancţiunilor stricte internaţionale impuse Iranului, în scopul încercării de a-l face să abandoneze ambiţiile nucleare, au subliniat experţii.

"În pofida opoziţiei internaţionale şi a sancţiunilor, Iranul s-a alăturat unui club foarte închis: ţările care au reuşit să lanseze un satelit pe orbită", scrie Geoffrey Forden, cercetător la Massachusetts Institute of Technology, pe blogul specializat armscontrolwonk.com.

Un oficial american care a cerut să rămână anonim confirmase că Iranul pare să fi reuşit lansarea unui satelit pe orbita joasă, aşa cum afirmă Teheranul.

Totuşi, ar fi nevoie de puţin mai mult timp pentru a determina tipul de lansator utilizat: un dispozitiv cu trei etaje, care se bazează pe o tehnologie derivată din vechile rachete sovietice Scud, sau o rachetă cu două etaje mult mai puternică, ceea ce ar reprezenta un salt tehnologic exponenţial pentru Iran, a declarat Forden.

Dacă satelitul a fost lansat utilizându-se un lansator cu două etaje, este foarte posibilă şi apariţia unei rachete balistice intercontinentale, a adăugat cercetătorul.

Astronomii amatori susţin că plasarea pe orbită a satelitului a fost făcută cu ajutorul unei rachete cu două etaje, versiune susţinută şi de declaraţiile unui expert aerospaţial iranian care a explicat că lansatorul Safir 2 ajunge "până la 50-60 de kilometri în spaţiu, apoi cel de-al doilea etaj demarează şi lansează satelitul la altitudinea dorită".

Rachetele Kavoshgar şi Safir par să provină din racheta balistică Shahab-3, cel mai performant din arsenalul iranian, cu o rază de acţiune declarată de aproape 2.000 de kilometri.

În mod paradoxal, această lansare ar putea să încurajeze noua administraţie a preşedintelui Obama să continue proiectul de instalare a unui scut antirachetă în Europa de Est, în pofida unei foarte puternice opoziţii a Rusiei, care vede în aceasta o provocare.

Convingerile premierului rus, Vladimir Putin, care a considerat ridicole declaraţiile americane referitoare la capacitatea Iranului de a se dota cu un rachete care ar putea ataca Europa, ar putea fi infirmate în acest caz.

Citeşte şi:

Primul satelit iranian, plasat pe orbită (Video)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici