Scădere drastică a populaţiei în Japonia. Ţara a pierdut 800.000 de locuitori în 2022

Criza demografică a Japoniei se accelerează, numărul cetăţenilor japonezi scăzând cu peste 800.000 în ultimul an, ceea ce reflectă tendinţele similare observate în alte ţări din Asia de Est.

Urmărește
1280 afișări
Imaginea articolului Scădere drastică a populaţiei în Japonia. Ţara a pierdut 800.000 de locuitori în 2022

Sursa foto: Twitter

Pe 1 ianuarie anul acesta, populaţia totală a Japoniei era de 125,4 milioane de locuitori, incluzând atât japonezi, cât şi rezidenţi străini, potrivit datelor publicate miercuri de Ministerul japonez de Interne. Numărul rezidenţilor străini a crescut cu aproape 289.500 faţă de anul precedent, o creştere semnificativă de peste 10%.
 
Însă numărul rezidenţilor japonezi s-a redus cu 800.523, marcând al 14-lea an consecutiv de contracţie de la vârful atins în 2009, a precizat ministerul.
 
Şi, pentru prima dată, toate prefecturile din ţară au înregistrat o scădere a numărului de cetăţeni japonezi, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru CNN.
 
Cu toate acestea, din cauza creşterii numărului de rezidenţi străini, capitala Tokyo a înregistrat o uşoară creştere a populaţiei totale a tuturor rezidenţilor, indiferent de naţionalitate.
 
De asemenea, numărul deceselor a atins anul trecut un nou record, cu 1,56 milioane de decese înregistrate - în comparaţie cu mai puţin de jumătate din numărul de naşteri înregistrate, doar 771.801 nou-născuţi, potrivit ministerului.
 
Decesele au depăşit naşterile în Japonia de mai bine de un deceniu, reprezentând o problemă tot mai mare pentru liderii celei de-a treia economii mondiale. Aceştia se confruntă acum cu o populaţie vârstnică în creştere, alături de o forţă de muncă în scădere pentru a finanţa pensiile şi serviciile de sănătate, pe măsură ce cererea din partea populaţiei îmbătrânite creşte.
 
Populaţia Japoniei a fost în declin constant de la boom-ul economic din anii 1980, cu o rată de fertilitate de 1,3 - mult sub rata de 2,1 necesară pentru a menţine o populaţie stabilă, în absenţa imigraţiei.
 
De asemenea, ţara are una dintre cele mai mari speranţe de viaţă din lume; în 2020, aproape una din 1.500 de persoane din Japonia avea vârsta de 100 de ani sau mai mult, potrivit datelor guvernamentale.
 
În apropiere, China, Coreea de Sud, Singapore şi Taiwan se confruntă cu crize similare, luptându-se să încurajeze tinerii să aibă mai mulţi copii, în faţa creşterii costurilor de trai şi a nemulţumirilor sociale.
 
Aceste tendinţe îngrijorătoare au determinat un avertisment în ianuarie din partea premierului Fumio Kishida, potrivit căruia Japonia este "pe punctul de a nu mai putea menţine funcţiile sociale".
 
În încercarea de a acoperi aceste lacune şi de a echilibra populaţia, autorităţile japoneze au făcut presiuni în ultimii ani pentru a atrage mai mulţi rezidenţi şi lucrători străini - o sarcină deloc uşoară într-o ţară extrem de omogenă, cu niveluri relativ scăzute de imigraţie.
 
În 2018, legislatorii japonezi au aprobat o schimbare de politică propusă de fostul prim-ministru Shinzo Abe, care a creat noi categorii de vize pentru a permite unui număr estimat de 340.000 de lucrători străini să ocupe locuri de muncă înalt calificate şi cu salarii mici.
 
Şi, într-o schimbare majoră în 2021, guvernul japonez a declarat că ia în considerare posibilitatea de a permite străinilor care ocupă anumite locuri de muncă calificate să rămână pe termen nelimitat.
 
Cu toate acestea, pandemia Covid-19 a stopat o mare parte din aceste progrese, ţara închizându-şi graniţele pentru cetăţenii străini şi impunând închideri în multe prefecturi.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici