- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (10.04.2018, 18:00)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scandal în PLEN între Traian Băsescu (PMP) şi Paul Stănescu (PSD), la moţiunea în care i se cerea demisia ministrului Plumb
Senatul a respins marţi moţiunea simplă ce o viza pe ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, fiind înregistrate la vot 72 de voturi împotrivă, 40 pentru şi o abţinere. O dispută verbală s-a iscat în plenul Senatului, între Traian Băsescu şi Paul Stănescu. Liderul PMP a întrebat coaliţia de guvernare câte contracte au fost semnate pentru autostrăzi, vicepremierul i-a reamintit că mai demult spunea că nu avem nevoie de autostrăzi, Băsescu replicându-i că minte.
Urmărește
4400 afișări
Moţiunea împotriva ministrului Plumb a fost respinsă. Liderul PSD: Opoziţia încearcă politizarea fondurilor UE
Redăm discuţia din plenul Senatului, de la dezbaterea moţiunii simple a PNL şi PMP împotriva ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb:
"Senator PMP, Traian Băsescu - «Eu nu vă cer să vă daţi demisia, îmi voi face datoria să votez pentru susţinerea moţiunii, dar vă dau un minut din cele trei ale mele să îmi răspundeţi la o întrebare: câte contracte s-au semnat de la alegerile din 2016 şi până astăzi pentru autostrăzi, căi ferate, pe coridoarele 4, adică Constanţa-Nădlac sau Constanţa-Curtici, având în vedere Piteşti-Sibiu, câte contracte s-au semnat bani europeni nr, 9 Giurgiu-Bucureşti-Focşani-Bacău-Iaşi-Albiţa şi câte contracte s-au semnat pe coridorul ban European nr. 7, adică Dunăre.»
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Senatorul PSD şi vicepremierul Paul Stănescu - «Mi-aduc aminte că domnia sa ne spunea cu mulţi ani în urmă că n-avem nevoie de autostrăzi. Dar aşa e omul se mai schimbă. Sigur apreciem interesul pe care Opoziţia parlamentară îl arată vizavi de absorbţia fondurilor europene şi sper ca demersul dumneavoastră să nu fie doar unul politicianist. Spun asta pentru că în 2016, dragi colegi din PNL, când Guvernul Cioloş pe care l-aţi susţinut, a avut absorbţie 0. N-am văzut aceeaşi preocupare din partea dumneavoastră, nici când Guvernul Boc avea absorbţie de 3,5% în doi ani de guvernare, nu v-am văzut să fiţi aşa de îngrijoraţi, nici pe dumneavoastră, dragi colegi de la PMP.»
Senatorul PMP, Traian Băsescu – «Ştiam că un politician ca domnul Stănescu minte când merge la Parlament, numai că atunci când vii în Senat, dacă minţi poţi să fi responsabil când eşti membru al Guvernului. Zonele pe trei benzi era făcut înainte ca România să fie membru UE. Vă prezint o catastrofă domnule Stănescu. Iarna nu-i ca vara. Aţi ajuns la concluzia asta? Sunteţi la guvernare din 2012, luna mai, şi n-aţi pregătit deloc absorbţia fondurilor UE, deşi premierul maimuţă pe care îl aveaţi atunci spunea că 43 de miliarde sunt bani prea puţini obţinuţi de Băsescu. Nu încercaţi să mai aruncaţi în trecut tot ce n-aţi fpcut. Aruncaţi în capul vostru tot ce n-aţi făcut.»"
Senatul a respins marţi moţiunea simplă ce o viza pe ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.
Plumb, a declarat, miercuri, în plenul Senatului unde s-a dezbatut moţiunea simplă a PNL şi PMP prin care i s-a cerut demisia din Guvern, că Opoziţia vrea doar să politizeze tema fondurilor UE şi că din documentul acestor partide nu reiese dorinţa de dialog raţional
"Hristos a înviat. Vă doresc o săptămână luminată şi binecuvântat. Din nefericire adversarii nostri încearcă politizarea acestui subiect, dar ne-am obişnuit. Sunt deschisă la dialog transparent, dar dialogul normal presupune un schimb de idei raţionale intre interlocutori. Din documentul dumneavoastră nu reiese dorinţa de dialog", a afirmat ministrul Fondurilor Europene în plenul Senatului unde senatorii dezbate şi ulterior vor vota moţiunea simplă prin care se cere demisia Rovanei Plumb.
Ea a făcut o trecere în revistă a rezultatelor pe care le-a avut prin activitate la minister în perioada 2017, adăugând că în absenţa absorbţiei fondurilor structurale Produsul Intern Brut (PIB) ar fi fost mai mic, iar investiţiile ar fi fost în scădere.
"Pentru 2014-2023, României are o alocare financiară de 42, 3 miliarde de euro în fonduri europene. 46,7 miliarde de euro a beneficiat Romania, 9,7 miiarde de euro în exerciţiul 2014-2020. Impactul fondurilor europene asupra României a fost incontestabil. PIB a fost cu 13,6% mai mare decât ar fi fost în absenţa acestor fonduri. Creşterea cumulată suplimentar a investiţiilor a atins 29,5% în 2016. Efectul asupra ocupării este estimat printr-o majorare cu 3,8% la finele lui 2016. Cu 29,9% a crescut nivelul remuneraţiei medii pe salariat. Volumul exporturilor de bunuri şi sevicii a fost cu 3,6% mai mare, în timp ce 17,2% mai mari exporturi şi servicii. Productivitatea muncii a fost cu 4% mai mare decât ar fi fost în lipsa fondurilor nerambursabile. Voi face o paralelă cu ce era în ianuarie 2017. Conform Comisiei Europene rata de absorţie este de 16% faţă de media europeană de 18%. Au fost deschise apeluri în valoare de 22,5 miliarde de euro, adică 80% din alocarea totală aferentă politicii de coeziune. Această sumă înseamnă linii de finanţare pentru creşterea gradului de ocupare, forţă de muncă callificată, servicii în sănătate, servicii publice de apă şi canalizare, dezvoltarea regională, investiţii în mediu şi infrastructura de transport. Valoarea contractelor de finanţare de 11,2 miliarde de euro. Avem alte proiecte de 2 miliarde de euro în proces de contractare. O sumă de 3,1 miliarde de euro au fost rambursate în 2017 de la UE", a explicat Plumb.
Senatorul PNL, George Stângă i-a atras atenţia ministrului Fondurilor Europene că România riscă o dezangajare a fondurilor europene de 1,4 miliarde de euro, lucru care arată că "minciuna are picioare scurte" în promisiunile coaliţiei de guvernare, iar "gogoaşa din campania electorală se desumflă încet dar sigur".
"Rata de accesare a fondurile UE este puţin peste 10%. Programul Operaţional Regional care are alocate 6 miliarde de euro are o absorbţie de 0,37%. Vreau prin această moţiune să tragem un semnal de alarmă înainte ca PSD-ALDE să blocheze total absorbţia fondurilor europene. Doamna ministru, minciuna are picioare scurte, gogoaşa din campania electorală se desumflă încet dar sigur. Rata de absorbţie este 0%, cu toate că cofinanţarea beneficiarilor este de 2%. Poate nu ştiaţi, doamna ministru, dar anul acest avem riscuri de dezangajare pe sume de 1,4 miliarde euro, la Programul Naţional Regional şi Programul de Capital Uman. Guvernul PSD-ALDE a demonstrat că nu este capabil să acţioneze acest domeniu. Prin acţiunile dumneavoastră România este condamnată la sărăcie. Dosarele pentru atragerea fondurilor UE nu se depun. România a pierdut 1,64 miliarde euro, la sfârşitul anului 2016, bani pe care îi primeam gratis de la UE", a spus liberalul la tribuna Senatului.
Moţiunea simplă prin care PNL şi PMP cer demisia ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, este dezbătură şi votată marţi în plenul Senatului, în şedinţa care a început. Documentul depus de partidele din Opoziţie se numeşte "Absorbţia banilor comunitari -o catastrofă marca PSD-ALDE".
Şedinţa prezidată de senatorul PSD, Adrian Ţuţuianu, a început prin citirea textului moţiunii de către Eugen Pîrvulescu, vicelider al senatorilor PNL.
În document, senatorii celor două partide de opoziţie susţin că "incompetenţa, lipsa de profesionalism, însemnând inclusiv lipsa de criterii de performanţă aplicate funcţionarilor care ar trebui evaluaţi în funcţie de proiectele implementate cu succes, delăsarea, lipsa de transparenţă de la nivelul ministerului responsabil cu gestionarea fondurilor comunitare au dus la situaţia în care suntem astăzi".
"Am trecut de jumătatea programării financiare 2014-2020, nu am atras decât 10% bani europeni şi riscăm să pierdem anual miliarde de euro. Anul 2017 ne-a arătat că, deşi s-au semnat contracte de finanţare, banii au întârziat să apară. De aceea, afirmăm că s-a ajuns în România la pierderea încrederii beneficiarilor în şansa de accesa bani europeni pentru proiecte viabile. În final, această lipsă de încredere va alimenta încrederea românilor în construcţia europeană şi acest lucru este foarte grav", potrivit textului citit de Eugen Pîrvulescu.
PNL şi PMP îi mai reproşează ministrului Fondurilor Europene că nu a decongestionat circuitului documentelor, nu a debirocratizt procedurilor şi îmbunătăţirea calităţii organizaţionale a organismelor implicate în proiectele cu fonduri structurale, că a blocat proiectele de asistenţă tehnică aflate în curs de soluţionare încă din 2014 şi a tuturor proiectelor, a axelor de finanţare şi respectarea calendarelor de activităţi prestabilite şi că nu a îmbunătăţit calitatea profesională a personalului implicat în programele operaţionale în scopul eficientizării activităţii acestuia; lipsa promovării, într-un portal unic, a rezultatelor tuturor proiectelor finanţate, indiferent de Program sau de Axă.
"Atragem atenţia asupra situaţiei critice în care ne aflăm şi cerem încă o dată demisia doamnei ministru a Fondurilor Europene, Rovana Plumb", se arată în textul documentului depus la Senat de PNL şi PMP.
Rovana Plumb a ocupat funcţia de ministru al Fondurilor Europne încă din luna februarie a anului trecut, la propunerea premierului din acea vreme Sorin Grindeanu. Ea are aceeaşi funcţie şi în Cabinetul Dăncilă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe