SCANDAL la nivel european - PE, îngrijorat că state ar vrea să-i "scurtcircuiteze" prerogativele în desemnarea preşedintelui CE

O serie de membri vocali ai Parlamentului European, în special din cadrul grupului Verzilor, şi-au exprimat marţi îngrijorarea faţă de o posibilă voinţă a statelor membre de a scurtcircuita prerogativele acestei instituţii în desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene.

Urmărește
181 afișări
Imaginea articolului SCANDAL la nivel european - PE, îngrijorat că state ar vrea să-i "scurtcircuiteze" prerogativele în desemnarea preşedintelui CE

PE, îngrijorat că state ar vrea să-i "scurtcircuiteze" prerogativele în desemnarea preşedintelui CE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Îngrijorarea, chiar furia eurodeputaţilor, a fost declanşată de anunţul, săptămâna trecută, potrivit căruia şefi de stat şi de guverne din UE se vor întâlni la Bruxelles pentru o "cină informală" pe 27 mai, după doar două zile de la alegerile europene, pentru a discuta despre înlocuitorul lui José Manuel Barroso.

Liderii europeni nu vor desemna, cu această ocazie, un succesor al preşedintelui Comisiei Europene (CE), al cărui mandat se încheie pe 31 octombrie, ci "vor verifica dacă un candidat dispune de o majoritate posibilă în Parlament", a declarat preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, care a formulat această invitaţie.

"Noi suntem cei care vom decide şi vota preşedintele" Comisiei, a reacţionat marţi, într-o conferinţă de presă, la Strasbourg, lideru grupului socialiştilor în Parlamentul European (PE) Hannes Swoboda, evocând un "conflict" pe această temă între Van Rompuy şi PE.

Liderii ecologişti şi-au exprimat furia şi mai clar. Van Rompuy "este un agent provocator. Ajunge cu acest tip care spune orice, oricând", a spus furios liderul grupului Verzilor Daniel Cohn-Bendit. "Să nu ne mai dea la gioale!", a continuat el.

În cazul în care Consiliul propune, după această cină de la 27 mai, un nume pentru conducerea CE, acesta "va fi respins" de către Parlament, a avertizat el.

José Bové, unul dintre cei doi lideri desemnaţi de către Verzi la conducerea campaniei lor europene, a îndemnat la "anularea" summitului informal de la 27 mai. "Este un scandal, nu putem să acceptăm ca democraţia să fie batjocorită aşa", a subliniat el.

Până în prezent, numai şefii de stat şi de guverne ajungeau la o înţelegere pentru a-l desemna pe preşedintele CE.

Însă Tratatul de la Lisabona, în vigoare, le pune în vedere să "ţină cont de rezultatul votului" alegerilor europene în desemnarea candidatului lor. Din punct de vedere juridic, nimic nu îi constrânge să dea curs acestei prevederi, iar unii sunt foarte reticenţi, chiar ostili, să li se impună viitorul interlocutor de la şefia Comisiei.

Liderul principalului grup politic în PE, şeful conservatorilor, Joseph Daul, a încercat să minimalizeze incidentul. "Din câte ştiu eu, această reuniune de la 27 mai este doar o cină informală, nu se vor prezenta propuneri", a spus el. "Toată lumea este liberă să discute", a comentat Daul, notând că, oricum, "Parlamentul este liber în votul său".

Liderul eurodeputaţilor liberali Guy Verhofstadt a reacţionat nuanţat. "Cred că este cam rapidă această reuniune, după 48 de ore de la scrutin", dar "este dreptul Consiliului să-şi organizeze lucrările" cum crede de cuviinţă, a comentat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici