Scandal politic în Statele Unite: Ce vrea să facă preşedintele Donald Trump în cazul în care Congresul încearcă demiterea sa

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat, miercuri, că se va adresa Curţii Supreme de Justiţie în cazul în care congresmenii "democraţi tendenţioşi" vor încerca să îl demită din funcţie.

Urmărește
1582 afișări
Imaginea articolului Scandal politic în Statele Unite: Ce vrea să facă preşedintele Donald Trump în cazul în care Congresul încearcă demiterea sa

Scandal politic în Statele Unite: Ce vrea să facă preşedintele Donald Trump în cazul în care Congresul încearcă demiterea sa

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat, miercuri, că se va adresa Curţii Supreme de Justiţie în cazul în care congresmenii "democraţi tendenţioşi" vor încerca să îl demită din funcţie.

"Raportul Mueller, deşi este a fost scris de politicieni democraţi furioşi şi de cei care mă urăsc, şi cu fonduri nelimitate (35.000.000 $), nu mă atinge cu nimic. Nu am făcut nimic rău. Dacă democraţii tendenţioşi vor încearca vreodată să mă demită, prima dată voi merge la Curtea Supremă de Justiţie. Nu doar că nu au fost constatate infracţiuni majore sau delicte, dar nu au fost comise deloc delicte de către mine. Toate delictele au fost comise de escroaca Hillary, de democraţi, de Comitetul Naţional al Partidului Democrat şi de poliţiştii murdari, şi i-am prins asupra faptului! Am aşteptat raportul Mueller şi am câştigat, iar acum democraţii consideră Congresul ultima speranţă!", a transmis Donald Trump miercuri prin Twitter.

Donald Trump a declarat luni că nu poate fi demis de Congres, argumentând, referindu-se la investigaţia privind ingerinţele electorale ruse, că nu a comis niciun delict pasibil de procedura destituirii. "Cei care mă urăsc şi democraţii furioşi care au scris raportul Comisiei Mueller sunt devastaţi că nu au ajuns la concluzia complicităţii. (...) Dar, deşi nu a fost nicio complicitate şi nicio acţiune de obstrucţionare a justiţiei, democraţii radicali de stânga nu vor să continue să emită legi pentru binele cetăţenilor, vor să investigheze şi să consume timp. Acest lucru generează costuri mari pentru ţara noastră şi îi va costa scump pe democraţi în 2020!", a transmis Donald Trump prin Twitter. "Doar infracţiunile majore şi delictele pot conduce la demitere. Nu au existat delicte comise de mine (nicio complicitate şi nicio acţiune de obstrucţionare a justiţiei), deci nu mă puteţi demite. Democraţii au comis delicte, nu preşedintele dumneavoastră republican! (...)", a subliniat Donald Trump.

Rugat luni, cu ocazia unui eveniment organizat la Casa Albă, să comenteze concluzia Comisiei Mueller că a încercat să obstrucţioneze justiţia dar subalternii nu au aplicat ordinele lui, Donald Trump a precizat: "Nu ignoră nimeni ordinele mele". Întrebat dacă se teme de riscul demiterii, preşedintele SUA a răspuns, potrivit agenţiei Associated Press: "Nici măcar puţin".

Partidul Democrat, majoritar în Camera Reprezentanţilor, va continua investigaţiile în cazul preşedintelui Donald Trump, care riscă să fie vizat de procedura demiterii în cazul în care se va constata că a încercat să obstrucţioneze justiţia, a afirmat duminică Jerrold Nadler, un lider al opoziţiei. Partidul Democrat va continua investigaţiile Congresului asupra activităţilor preşedintelui Donald Trump "pentru a afla în ce sens conduc dovezile", a declarat Jerrold Nadler, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanţilor. "Obstrucţionarea justiţiei, dacă se va confirma, ar fi o infracţiune pasibilă de procedura demiterii", a atras atenţia Jerrold Nadler, citat de postul tv NBC şi de cotidianul The New York Times.

Camera Reprezentanţilor a emis, vineri, o ordonanţă prin care somează Departamentul Justiţiei să transmită Congresului SUA versiunea completă a raportului elaborat de Comisia Robert Mueller, pentru continuarea investigaţiilor în cazul ingerinţelor electorale ruse. Jerrold Nadler, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanţilor, a cerut Departamentului Justiţiei să se conformeze solicitării până pe 1 mai.

Comisia Robert Mueller nu a formulat recomandări de inculpare a lui Donald Trump pentru obstrucţionarea justiţiei, dar preşedintele nu a fost exonerat, decizia urmând să aparţină Congresului, notează agenţia AP. "Comisia pentru Afaceri Judiciare trebuie şi are dreptul de a vedea versiunea completă a raportului şi dovezile referitoare la practicile de până acum", a argumentat Nadler.

Comisia Robert Mueller a oferit Departamentului Justiţiei versiunea completă a raportului de anchetă privind ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte între echipa electorală a lui Donald Trump şi Moscova. Secretarul Justiţiei, William Barr, care este şi procuror general, a redactat raportul, ţinând secrete anumite fragmente ale documentului. O versiune redactată a fost trimisă Congresului, iar alta a fost publicată.

Donald Trump a denunţat "nebunescul raport Mueller" elaborat de politicieni "democraţi" care îl urăsc

Preşedintele SUA, Donald Trump, a denunţat "nebunescul raport" elaborat de procurorul special Robert Mueller, despre care crede că este opera unor politicieni "democraţi" care îl urăsc. "Sunt făcute afirmaţii despre mine de anumiţi oameni, în nebunescul raport Mueller, scris de fapt de 18 democraţi furioşi care mă urăsc; sunt afirmaţii fabricate şi total neadevărate. Este vorba de o farsă lansată în mod total ilegal şi care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată", a transmis Donald Trump prin Twitter.

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a temut că investigaţia privind ingerinţele ruse îi va aduce "sfârşitul mandatului" şi a încercat să îl demită pe procurorul special Robert Mueller, arată raportul comisiei de anchetă. Conform raportului Comisiei Robert Mueller, în mai 2017, când a aflat că Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, l-a numit pe Robert Mueller procuror special responsabil de investigaţia privind ingerinţele electorale ruse şi presupusa colaborare a echipei sale de campanie cu Moscova, Donald Trump a declarat: "Este teribil. Acesta este sfârşitul preşedinţiei mele".

În iunie 2017, pe fondul relatărilor că Donald Trump ar fi fost anchetat pentru obstrucţionarea justiţiei, preşedintele SUA i-a cerut consilierului juridic de la Casa Albă, Donald "Don" McGahn, să îl îndemne pe procurorul general să îl demită pe Robert Mueller întrucât ar fi fost în situaţii de "conflict de interes" şi trebuia "înlăturat". Don McGahn a refuzat să îndeplinească ordinul.

În raport, procurorul special Robert Mueller a apreciat că unele acţiuni ale preşedintelui Donald Trump pot fi asimilate obstrucţionării justiţiei, dar fapta nu există deoarece subalternii au refuzat să aplice ordinele. "Chiar dacă ar putea fi mai dificil să stabilim că acţiunile publice ar fi motivate de o intenţie coruptă, puterea preşedintelui de a influenţa acţiuni, persoane şi evenimente este amplificată de abilitatea unică de a atrage atenţia prin mijloacele de comunicare în masă. Şi niciun principiu juridic nu exclude acţiunile publice din statutul actelor de obstrucţionare a justiţiei", a afirmat Robert Mueller, referindu-se la demiterea directorului FBI James Comey şi la cazul lui fostului consilier prezidenţial Michael Flynn.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat joi că raportul Comisiei Robert Mueller arată clar că nu au existat contacte electorale cu Rusia şi nici acţiuni de obstrucţionare a justiţiei. "Nu a fost nicio complicitate şi nicio acţiune de obstrucţionare a justiţiei. Jocul s-a încheiat pentru cei care instigă la ură şi pentru democraţii radicali de stânga", a transmis Donald Trump, prin Twitter, după publicarea versiunii redactate a raportului Comisiei Robert Mueller. Liderii opoziţiei din SUA, Nancy Pelosi şi Chuck Schumer, au constatat că există "diferenţe puternice" între interpretarea secretarului Justiţiei, William Barr, şi ceea ce scrie în raportul Comisiei Robert Mueller despre presupusa obstrucţionare a justiţiei de către preşedintele Donald Trump.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici