„Mi se pare clar că anumite activităţi de supraveghere au fost efectuate timp de peste 10 ani fără ca această Comisie senatorială pentru Informaţii să fie informată în mod satisfăcător”, a declarat democrata Dianne Feinstein. „Congresul are nevoie să ştie exact ce face comunitatea noastră de informaţii”, a adăugat ea. „Din această cauză, Comisia va lansa o reexaminare a tuturor programelor de spionaj”.
„În ceea ce priveşte colectarea de informaţii despre lideri ai aliaţilor Statelor Unite – printre care Franţa, Spania, Mexic şi Germania – pot spune fără echivoc că mă opun cu înverşunare”.
„Atât timp căt Statele Unite nu se află angajate într-un conflict cu o ţară unde să fie nevoie urgentă de acest tip de supraveghere, nu cred că Statele Unite trebuie să culeagă date despre apelurile telefonice sau e-mailurile preşedinţilor sau premierilor prieteni”, a continuat influenta senatoare democrată.
„Conform elementelor de care dispun, preşedintele Obama nu ştia nimic despre faptul că informaţii privind comunicaţiie cancelarului Angela Merkel erau culese din 2002. Este o mare problemă”, a adăugat ea.
Scandalul provocat de o cascadă de dezvăluiri despre interceptări ale Agenţiei naţionale de securitate (NSA) în Europa a continuat luni în Spania, unde, potrivit cotidianului spaniol El Mundo, peste 60 de milioane de apeluri telefonibe au fost spionate într-o lună, însă şi în Germania, unde dezvăluirile cu privire la presupusa spionare a comunicaţiilor mobile ale cancelarului au creat un şoc.