Scandalul interceptărilor telefonice. Grecia va interzice vânzarea de programe de spionaj

Grecia va interzice în curând vânzarea de programe spion, a anunţat luni guvernul, după ce un ziar a relatat că peste 30 de persoane, inclusiv miniştri şi oameni de afaceri, au fost supravegheate de stat prin intermediul unor programe malware pentru telefoane.

Urmărește
331 afișări
Imaginea articolului Scandalul interceptărilor telefonice. Grecia va interzice vânzarea de programe de spionaj

Scandalul interceptărilor telefonice. Grecia va interzice vânzarea de programe de spionaj

O listă cu persoanele ale căror telefoane ar fi fost infectate cu programul Predator a fost publicată duminică de ziarul de stânga Documento. Acesta a citat două surse care au jucat un rol în supravegherea persoanelor, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, a declarat că informaţia potrivit căreia guvernul s-ar afla în spatele supravegherii cu spyware este „nefondată". El a spus că statul grec nu a folosit sau cumpărat niciun astfel de spyware şi a adăugat că autorităţile judiciare vor face investigaţii.

De asemenea, reprezentantul Guvernului va prezenta în curând Parlamentului un proiect de lege care să interzică vânzarea de spyware. „Nu vom permite ca nicio umbră să rămână asupra unor probleme care otrăvesc societatea greacă", a precizat Giannis Oikonomou.

Raportul Documento a fost cea mai recentă evoluţie în scandalul interceptărilor telefonice care a stârnit revoltă politică în Grecia. Un procuror grec a început o anchetă în prima parte a acestui an. Cele mai multe dintre presupusele ţinte, inclusiv un fost prim-ministru şi actualii miniştri de externe şi de finanţe, au refuzat să comenteze sau au spus că nu au fost la curent cu această chestiune.

În iulie, liderul opoziţiei socialiste Nikos Androulakis a depus o plângere la procurorii de la instanţa supremă în legătură cu o tentativă de ascultare a telefonului său mobil cu un software de supraveghere. Guvernul a susţinut atunci că supravegherea era legală, deoarece fusese aprobată de un procuror.

Un procuror grec investighează şi acuzaţiile unui jurnalist potrivit cărora smartphone-ul său a fost infectat cu un software de supraveghere în cadrul unei operaţiuni a serviciilor de informaţii.

În paralel, Uniunea Europeană a început să analizeze mai atent utilizarea şi vânzarea de programe de spionaj. O comisie specială a Parlamentului European (PEGA) care investighează utilizarea Pegasus şi a altor programe spion a făcut săptămâna trecută o vizită în Grecia şi Cipru.

„Această chestiune trebuie să fie clarificată urgent şi complet înainte de alegerile de anul viitor", a declarat Sophia In 'T Veld, din delegaţia comisiei, pentru reporterii din Grecia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
grecia,
spionaj

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici