Scanere pe aeroporturile americane, care pot „vedea” pe sub hainele pasagerilor
Statele Unite vor introduce în zece dintre cele mai aglomerate aeroporturi aparate de scanare care dezvăluie detalii ale anatomiei personale, conform ultimelor măsuri de securitate naţională, relatează USA Today în ediţia electronică.
Scanere pe aeroporturile americane, care pot „vedea” pe sub hainele pasagerilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Administraţia pentru Securitatea Transporturilor (TSA) a început să apeleze recent la scanarea aleatorie a pasagerilor pe aeroporturile din Los Angeles, Baltimore, Denver, Albuquerque şi Kenery din New York, iar în cursul acestei luni procedura va fi folosită şi pe cele din Dallas, Detroit, Las Vegas, Miami şi Aeroportul Naţional Reagan din Washington.
"Este o procedură a viitorului", a declarat James Chear, directorul TSA la aeroportul internaţional Thurgood Marshall din Washington, adăugând că scanerele ar putea înlocui chiar detectoarele de metale şi percheziţia corporală a pasagerilor.
Procedura implementată de TSA ar putea fi folosită şi în gări, stadioane şi clădiri de birouri, a declarat Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile. "Aceasta ar putea stabili un predecent pe care l-ar putea urma şi alţii", a declarat Barry Steinhardt, şeful proiectului în cadul ACLU.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace, care vor opri o nouă încercare a lui Putin de a cuceri Ucraina
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
-
Congresul social-democraţilor a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale / Ciolacu admite greşeala: Am avut încredere într-un partener care n-a respectat înţelegerile
Pasagerii trebuie să stea în cadrul unui portal, în timp ce imaginea apare în alb-negru pe un ecran, iar în cazul unui obiect suspect, un membru al echipajului primeşte un semnal, pasagerul urmând să fie supus percheziţiei. TSA argumentează că faţa pasagerului nu este dezvăluită, iar după scanare imaginea se şterge. Cu toate acestea imaginile sunt clare, observându-se inclusiv sexul persoanei. "Se poate observa şi transpiraţia de pe spatele unei persoane", a precizat Schear.
Scanerele sunt menite să consolideze siguranţa aeroporturilor, detectând dispozitivele din plastic şi ceramică, neobservate de detectoarele de metale şi care reprezintă cel mai mare risc pentru aviaţie. Aparatul nu scanează şi prin diferite materiale din plastic sau cauciuc imitând pielea.
Pasagerii pot refuza scanarea, dar aceasta atrage o percheziţie corporală, iar la aeroportul Sky Harbor din Phoenix unde scanerele au fost instalate de anul trecut, 90 la sută dintre aceştia preferă să fie scanaţi decât percheziţionaţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO