- Home
- Externe
- HONG KONG, (01.10.2014, 12:30)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scenarii posibile în cazul manifestaţiilor prodemocraţie din Hong Kong - VIDEO, GALERIE FOTO
Hong Kong a intrat în cea mai gravă criză politică de când insula a fost retrocedată Chinei în 1997, manifestanţii prodemocraţie cerând libertăţi politice pe care Beijingul refuză să le ofere, relatează AFP, care prezintă scenariile posibile în acest caz.
Urmărește
1260 afișări
Scenarii posibile în cazul manifestaţiilor prodemocraţie din Hong Kong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Pe de o parte, o coaliţie de organizaţii prodemocraţie paralizează fosta colonie britanică pentru a cere instaurarea votului universal deplin şi a cere demisia şefului Executivului, Leung Chun-ying, perceput drept marioneta Beijingului.
Autorităţile locale susţinute de China refuză să cedeze. Pentru ele este mai bine un vot universal limitat, aşa cum propune Beijingul, decât deloc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Constanţa: Elicea eolienei s-a prăbuşit în curtea căminului de bătrâni
-
Războiul din Ucraina, ziua 1037. Ucraina primeşte 150 de milioane de euro de la UE pentru mese şcolare şi proiecte de redresare / Biden ordonă Pentagonului să continue creşterea livrărilor de arme către Ucraina
-
O rachetă rusească de apărare aeriană ar fi putut doborî avionul azer - presă
În condiţiile în care situaţia pare să fie în impas, Agenţia France Presse prezintă o serie de scenarii posibile.
- Mişcarea prodemocraţie ia amploare -
De patru zile, protestatarii au ieşit cu zecile de mii pe străzi. Ei ocupă artere strategice, paralizând numeroase cartiere. Miercuri şi joi sunt zile libere în Hong Kong, astfel că numeroşi locuitori nu sunt nevoiţi să meargă la serviciu. Organizatorii speră, prin urmare, la o mobilizare în creştere, mai ales dacă poliţia va menţine o prezenţă redusă cum a făcut de duminică seară, când poliţiştii au încercat să disperseze manifestanţii cu gaze lacrimogene.
Autorităţile sunt sub presiune: activităţile normale ale teritoriului, cunoscut ca un centru al capitalismului financiar internaţional, sunt puternic perturbate. Dacă situaţia va continua, acestea ar putea fi constrânse fie să cedeze la unele dintre cerinţele protestatarilor, fie să reprime mişcarea.
Conform analiştilor, demisia lui Leung Chun-ying ar putea dezamorsa criza, dar aceasta este puţin probabilă.
- Mişcarea se diminuează -
Mobilizarea este impresionantă, dar organizatorii sunt obligaţi să menţină ritmul. Dacă numărul manifestanţilor scade prea mult, autorităţile ar putea fi tentate să mobilizeze poliţia pentru a dispersa protestatarii rămaşi.
Locurile în care mitingurile sunt mai puţin importante decât în centru, precum zona comercială Causeway Bay şi Mongkok, cartierul foarte populat din Kowloon, sunt cele mai vulnerabile.
Manifestanţii trebuie de asemenea să ţină cont de opinia publică în acest oraş cu peste şapte milioane de locuitori. Au existat deja câteva schimburi de replici între manifestanţi, clienţi ai transportului public şi comercianţi contrariaţi, dar până acum nu a fost nici o mişcare importantă de dezaprobare. Această situaţie s-ar putea schimba însă dacă protestele se vor prelungi mai multe zile sau chiar săptămâni.
- Represiunea autorităţilor -
Autorităţile ar putea decide să mobilizeze din nou forţele de ordine într-un efort concertat pentru a elibera străzile. Poliţia a refuzat să excludă utilizarea din nou a gazelor lacrimogene sau recurgerea la gloanţele de cauciuc.
Dar ca şi duminică, orice confruntare directă ar putea determina mai mulţi oameni să iasă în stradă, în timp ce unii analişti apreciază că liderii nu mai controlează în totalitate mişcarea. Chiar dacă aceştia ar fi arestaţi, "mişcarea ar putea continua de una singură", scrie firma de consultanţă Steve Vickers Associates.
- Intervenţie directă a Beijingului -
China ar putea decide că situaţia a durat suficient şi ar putea solicita armatei, care are o garnizoană la Hong Kong, să rezolve situaţia. Zvonurile privind o intervenţie a armatei chineze circulă în rândul manifestanţilor dar nimic nu susţine această ipoteză pentru moment.
Leung şi Beijingul au afirmat că Hong Kong este capabil să-şi rezolve propriile probleme. Un astfel de scenariu, "cel mai puţin probabil", potrivit unui analist occidental, ar fi condamnat de lumea întreagă. Ar fi mai plauzibil ca poliţia locală să includă în rândurile sale colegi chinezi îmbrăcaţi în uniforma locală. "În acest fel, ar putea spune că rezolvă situaţia pe plan intern", adaugă analistul.
Citeşte şi:
Manifestanţii de la Hong Kong folosesc o aplicaţie pentru a comunica pe smartphone prin Bluetooth
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Presa chineză schimbă tonul faţă de manifestaţiile din Hong Kong, înaintea Zilei Naţionale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe