Scenariile din România, Iran şi Indonezia s-ar putea repeta în Egipt

Criza politică din Egipt ar putea evolua după trei scenarii - preluarea puterii de către o mişcare islamistă, o tranziţie spre democraţie dificilă sub controlul armatei sau aplicarea modelului iniţial al revoluţiei române din 1989, apreciază analişti citaţi de ediţia online a Washington Post.

Urmărește
57 afișări
Imaginea articolului Scenariile din România, Iran şi Indonezia s-ar putea repeta în Egipt

Scenariile din România, Iran şi Indonezia s-ar putea repeta în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chiar şi în era Twitter, rezultatul final probabil nu va fi cunoscut decât peste câteva săptămâni. A durat patru săptămâni pentru ca şahul din Iran să se retragă de la putere pe fondul revoltelor. În Egipt, orice tranziţie spre democraţie necesită unele modificări constituţionale. Următorul scrutin prezidenţial este programat pentru luna septembrie.

Şahul Iranului, Mohammad Reza Pahlavi, era, la fel ca şi preşedintele Hosni Mubarak, un exponent al puterii americane în Orientul Mijlociu care menţinea relaţiile cu Israelul. Însă când a fost înlăturat după proteste violente, puterea a fost preluată de elita teocratică a ayatollahului Ruhollah Khomeini. Chiar dacă nu există niciun lider islamist egiptean în exil, unii experţi sunt preocupaţi în legătură cu posibilitatea ca mişcarea islamistă să preia puterea la Cairo. În Egipt s-ar putea repeta însă scenariul indonezian, în care tranziţia spre democraţie şi stabilitate să se deruleze sub controlul armatei.

Un al treilea scenariu ar fi cel românesc. "Revoluţionarii români l-au înlăturat de la putere pe dictatorul Nicolae Ceauşescu în 1989 şi l-au executat, dar, în doar câteva luni, armata şi elita comunistă au reuşit să îşi asigure supravieţuirea, iar noul preşedinte, fost aliat al lui Ceauşescu, a obţinut 85 la sută din votturi în scrutinul din mai 1990", noează Washington Post.

În Egipt, serviciile de securitate - armata, forţele paramilitare, Garda Naţională şi altele - au aproximativ un milion de membri. Este posibil ca elita politică actuală să se infiltreze treptat în rândurile opoziţiei, transformându-l pe Hosni Mubarak într-o personalitate a tranziţiei care ar oferi ideea de schimbare.

"România a fost salvată de faptul că a dorit să devină membră a NATO şi a Uniunii Europene, astfel că, treptat, au fost construite sisteme de guvernare mai democratice. Dar astfel de avantaje nu sunt disponibile în momentul de faţă în Egipt", subliniază Washington Post.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici