- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scenariu negru: Uniunea Europeană s-ar putea destrăma şi Statele Unite ar putea părăsi NATO
Ministrul polonez de Externe Radek Sikorski a declarat că Uniunea Europeană (UE) s-ar putea destrăma şi că Statele Unite ar putea părăsi NATO, lăsând Polonia singură în faţa unei Rusii tot mai hotărâtă, relatează publicaţia electronică EUObserver.
Scenariu negru: Uniunea Europeană s-ar putea destrăma şi Statele Unite ar putea părăsi NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
El a prezentat acest "scenariu negru" într-un discurs susţinut joi la Varşovia în faţa parlamentarilor polonezi, într-o perioadă în care unii lideri UE afirmă că cea mai dificilă etapă a crizei financiare s-a încheiat. Notând că Statele Unite sunt deja mai interesate de Pacific decât de Europa şi că ţările UE devin tot mai egoiste, Sikorski a zugrăvit un viitor în care frontierele şi pieţele muncii deschise sunt desfiinţate, în bugetul UE ajung tot mai puţini bani, iar proiecte importante ca Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) devin "complet erodate", scrie EUObserver.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Urnele s-au închis în majoritatea statelor, vin primele rezultate. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă
-
Mesajul lui Musk după primele estimări privind alegerile din SUA: „Game, set, meci”
-
Ion Cristoiu: Avertizam pe 6 noiembrie 2014: Ca şi pe Adrian Năstase, ca şi pe Mircea Geoană, pe Victor Ponta îl poate înfrînge euforia victoriei dinainte de termen
-
Presă: Atmosfera din tabăra lui Harris este acum de înmormântare
"Obosite de zgârcenia cu privire la bugetele apărării şi de ineficienţa generală a Europei, Statele Unite părăsesc NATO. Acest gol este umplut de Rusia în estul (Europei) şi de China în Asia. Crizele transformării continuă în lumea arabă, (dar) Europa nu mai oferă un exemplu bun. Unde este Polonia în această viziune întunecată? Abandonată propriilor sisteme, la periferia unei Europe împotmolită în letargie, depunând eforturi cu modernizarea nefinalizată şi privată de o bază solidă pentru securitatea naţională", a declarat ministrul.
Sikorski a subliniat aceste riscuri cu scopul de a pleda în favoarea unei suveranităţi mai importante Bruxelles-ului, pentru crearea unei "uniuni politice de durată". El a adăugat că Varşovia vrea în continuare să adopte euro, dar că ţări risipitoare, ca Grecia, trebuie să plătească un preţ pentru căile greşite.
"Ţări care, spre deosebire de Polonia, au neglijat reformele, au trăit peste posibilităţile lor, au finanţat sisteme ale bunăstării şi sisteme de pensii mai mult decât generoase şi au pierdut încrederea pieţelor, riscă acum să piardă abilitatea de a controla propriile politici financiare şi economice", a spus el, "Nu este nimic greşit în asta... Nicio ţară nu are dreptul să trăiască pe cheltuiala altora", a adăugat ministrul.
Şeful diplomaţiei poloneze a prezentat, de asemenea, o listă a aliaţilor ţării sale atât dinăuntrul UE, cât şi din afara acesteia, referindu-se la Germania, Franţa şi Suedia, şi afirmând că "cel mai important partener sunt în continuare Statele Unite". De asemenea, Polonia este "dezamăgită" că Marea Britanie nu vrea să participe la capabilităţi comune de apărare în UE, iar Ungaria "poartă responsabilitatea reputaţiei întregii regiuni în termeni de respectare a normelor democratice", a mai spus ministrul, adăugând că ţara sa va continua efortul de reconciliere cu Rusia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO