Prima pagină » Știri externe » Chişinăul aşteaptă un răspuns „foarte clar” al Rusiei la cererea privind independenţa Transnistriei

Chişinăul aşteaptă un răspuns „foarte clar” al Rusiei la cererea privind independenţa Transnistriei

Guvernul Republicii Moldova încă aşteaptă o reacţie "foarte clară" din partea Rusiei la recenta solicitare a regimului separatist de la Tiraspol în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene, a declarat ministrul de Externe Natalia Gherman, într-un interviu pentru Radio Free Europe.
Chişinăul aşteaptă un răspuns

Ministrul Natalia Gherman a mai afirmat că autorităţile de la Chişinău „au luat notă” în legătură cu declaraţiile preşedintelui Vladimir Putin, care a apreciat, joi, în dialogul televizat cu cetăţenii ruşi, că „locuitorii din regiunea transnistreană ar trebui să aibă dreptul să-şi decidă propria soartă”.

Şefa diplomaţiei de la Chişinău a îndemnat, de asemenea, toate părţile să evite declaraţiile sau acţiunile unilaterale, care ar putea ameninţa procesul de negocieri în vederea soluţinării conflictului transnistrean.

Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat miercuri, în unanimitate, o solicitare către Duma de Stat, Consiliul Federaţiei şi preşedintele Vladimir Putin în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia. Solicitarea a fost transmisă, de asemenea, ONU şi OSCE.

Premierul Iurie Leancă a calificat solicitarea regimului separatist de la Tiraspol „o sfidare directă faţă de integritatea teritorială a Republicii Moldova” şi a cerut Rusiei să vină „cu o reacţie promptă, în deplină conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional”.

Puurtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ulterior că preşedintele Vladimir Putin a fost informat în legătură cu solicitarea Tiraspolului privind recunoaşterea independenţei Transnistriei, însă nu a fost fixat un termen pentru analizarea acestei cereri.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat, joi, că „locuitorii din regiunea transnistreană ar trebui să aibă dreptul să-şi decidă propria soartă”.

Pe de altă parte, preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, a reconfirmat, joi, într-o întâlnire cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, poziţia Rusiei privind soluţionarea conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldovei.

La rândul său, Ministerul ucrainean de Externe s-a declarat îngrijorat în legătură cu demersul regimului de la Tiraspol şi a atras atenţia că regiunea transnistreană pune la îndoială procesul paşnic de soluţionare a conflictului transnistrean, dar şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.