- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Schimbul secolului. Occidentul şi Rusia au schimbat prizonieri în cel mai mare acord de la Războiul Rece. Jurnalistul Gershkovich eliberat. Occidentul l-a dat la schimb pe "asasinul lui Putin"
- Rusia l-a eliberat pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich ca parte a celui mai mare şi mai complex schimb de prizonieri Est-Vest de la Războiul Rece încoace, în cadrul căruia 16 persoane încarcerate de Kremlin au fost schimbaţi cu ruşi deţinuţi în SUA şi Europa, inclusiv un criminal condamnat.
- Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a numit schimbul "istoric", adăugând: "De la Războiul Rece încoace, nu a mai existat un număr similar de persoane care să facă obiectul unui astfel de schimb şi, din câte ştim, nu a existat niciodată un schimb care să implice atât de multe ţări".
- În schimb, un total de 10 persoane, inclusiv doi copii, au fost transferate din Vest în Rusia. Printre acestea se numără Vadim Krasikov, un asasin plătit condamnat pentru o crimă în plină zi la Berlin în 2021. De asemenea, deţinuţi care fuseseră arestaţi de Norvegia, Polonia şi Slovenia pentru infracţiuni, inclusiv spionaj, au fost returnaţi în Rusia.
Gershkovich şi alţi americani au părăsit aeronavele ruseşti pe un aeroport din capitala Turciei, Ankara. Gershkovich a fost apoi transportat cu un autobuz turcesc la sala de aşteptare a aeronavelor. El şi ceilalţi americani au urcat la bordul unui avion spre SUA.
"Ei sunt în siguranţă, liberi şi şi-au început călătoria înapoi spre braţele familiilor lor", a spus preşedintele american Biden într-o postare pe X.
Rusia l-a ţinut pe reporterul în vârstă de 32 de ani în spatele gratiilor timp de mai bine de un an, pe baza unei acuzaţii false de spionaj.El a fost condamnat, în cadrul unui proces secret de trei zile, la 16 ani într-o colonie penală de înaltă securitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Moscova i-a eliberat, de asemenea, pe fostul puşcaş marin american Paul Whelan, pe jurnalista Alsu Kurmasheva şi pe Vladimir Kara-Murza, un disident ruso-britanic şi editorialist laureat al Premiului Pulitzer, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare. Rusia a eliberat, de asemenea, un număr de disidenţi politici. Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a confirmat că acordul de schimb de prizonieri trebuia iniţial să îl includă pe Alexei Navalnîi, cel mai important lider al opoziţiei ruse din ultimul deceniu.
Acordul de amploare a implicat 24 de prizonieri şi cel puţin şase ţări şi a fost încheiat după luni de negocieri la cele mai înalte niveluri ale guvernelor din SUA, Rusia şi Germania, al cărei prizonier, asasinul rus Vadim Krasikov, s-a dovedit a fi pivotul acordului.
Cine este Vadim Krasikov
În vara anului 2013, proprietarul unui restaurant din Moscova a fost împuşcat în capitala rusă. Un bărbat cu cagulă a sărit de pe o bicicletă şi şi-a împuşcat victima de două ori înainte de a fugi. Şase ani mai târziu, un comandant cecen în exil, Zelimkhan Khangoshvili, a fost ucis într-un parc aglomerat din Berlin în circumstanţe asemănătoare, împuşcat de un bărbat pe bicicletă cu un Glock 26 cu amortizor, în plină zi, relatează BBC.
Atacatorul a fost arestat după ce a aruncat pistolul şi o peruca în râul Spree, în apropiere de Reichstag, clădirea care găzduieşte parlamentul german.
Asasinului din Berlin i s-a găsit un paşaport cu numele "Vadim Sokolov", dar autorităţile au concluzionat rapid că acesta nu era numele său.
Bărbatul pe care îl arestaseră era de fapt Vadim Krasikov, un cetăţean rus cu legături cu FSB, serviciul de securitate rus - şi principalul suspect în cazul asasinatului din 2013 de la Moscova.
Vadim Krasikov aparţinea unităţii secrete "Vympel" a serviciilor secrete ruseşti, FSB, potrivit procurorilor din cadrul procesului său.
"Atribuţiile sale oficiale sunt operaţiunile de combatere a terorismului pe plan intern, dar, în multe privinţe, s-a întors la rădăcinile sale iniţiale, ca unitate însărcinată cu "munca murdară" - sabotaj şi asasinat - în străinătate, a declarat pentru BBC istoricul şi expertul în securitate rusă Mark Galeotti.
Krasikov l-a întâlnit personal pe Putin la un poligon în timp ce servea în cadrul Vympel, a deţinut un BMW şi un Porsche şi a călătorit în mod regulat în interes de serviciu, potrivit unui interviu pe care cumnatul său l-a acordat publicaţiei The Insider.
O asociere între Krasikov şi FSB ar oferi o explicaţie pentru motivul pentru care Vladimir Putin, el însuşi un fost ofiţer de informaţii externe, ar fi dispus să predea un prizonier de valoarea lui Evan Gershkovici.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO