Schimburi de tiruri între cele două Corei, în zona liniei de demarcaţie maritimă din Marea Galbenă

Patrule navale nord şi sud-coreene au schimbat marţi tiruri de somaţie în zona liniei de demarcaţie maritimă din Marea Galbenă, teatrul, în trecut, a numeroase acroşaje violente, potrivit Ministerului Apărării de la Seul.

Urmărește
1514 afișări
Imaginea articolului Schimburi de tiruri între cele două Corei, în zona liniei de demarcaţie maritimă din Marea Galbenă

Schimburi de tiruri între cele două Corei, în zona liniei de demarcaţie maritimă din Marea Galbenă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest scurt schimb de tiruri are loc într-un moment în care speranţele unei interacţiuni constructive între cei doi rivali au fost relansate de vizita-surpriză în Sud, sâmbătă, a unei delegaţii la nivel înalt de la Phenian.

Potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, o navă de patrulare nord-coreeană a efectuat o incursiune de o jumătate de milă maritimă (peste 900 de metri) în apele teritoriale ale Coreei de Sud, iar o navă de patrulare sud-coreeană a efectuat un tir de somaţie.

În loc să se retragă, nava nord-coreeană a deschis focul, iar sud-coreenii au "replicat", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. Niciuna dintre cele două nave nu a vizat-o pe cealaltă în mod direct şi nu s-au înregistrat pagubbe, potrivit aceleiaşi surse.

Incidentul a avut loc către ora locală 9.50 (3.50, ora României), în apropiere de Insula Yeonpyeong, iar nava nord-coreeană a revenit ulterior în apele teritoriale ale Nordului. În total, nava sud-coreeană a tras "aproximativ 90 de salve", a adăugat purtătorul de cuvânt. "Supraveghem mişcările trupelor nord-coreene şi ne intensificăm vigilenţa în faţa oricărei provocări suplimentare", a subliniat el.

Numită "linia limitei Nordului", frontiera a fost trasată de către forţe ONU şi ale Statelor Unite în 1953, după Războiul Coreei. Phenianul refuză să recunoască această linie de demarcaţie, care a fost teatrul unor confruntări scurte, dar sângeroase, între cele două ţări surori inamice, în 1999, 2002 şi 2009.

Insula Yeonpyeong a fost bombardată în noiembrie 2010 de către armata nord-coreeană, provocând o criză internaţională şi aducând peninsula pe marginea unui conflict. Patru sud-coreeni au fost ucişi atunci.

Niciun armistiţiu nu a fost semnat după Războiul Coreei, cele două state aflându-se, în mod teoretic, în război.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici