Decizia permite demararea formală a negocierilor în cursul summitului UE-Rusia din 26-27 iunie care va avea loc în Siberia şi la care va participa pentru prima dată noul preşedinte rus Dmitri Medvedev.
Acordul la care au ajuns miniştrii comunitari de Externe pune capăt unei perioade de aproape doi ani de discuţii interne, generate de refuzul Poloniei şi apoi al Lituaniei de a lansa aceste negocieri cu Moscova.
După câteva săptămâni de discuţii cu Vilnius, miercuri s-a ajuns la un compromis la nivel de ambasadori UE, pe care miniştrii nu au făcut decât să îl aprobe luni, fără a angaja discuţii noi.
Pentru a aproba mandatul necesar lansării negocierilor, Lituania cere UE să se angajeze în scris să nu uite de îngrijorarea lor, în special în ceea ce priveşte securitatea energetică, domeniu în care depinde în proporţie de 90 la sută de Moscova.
UE a acceptat să se angajeze să facă totul pentru a rezolva "conflictele îngheţate" din jurul republicilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, un alt punct fundamental pentru Lituania. Subiectul a devenit de câteva luni un contencios puternic între Rusia şi Occident.
Datorită acestor concesii, marile linii directoare pe care Comisia va trebui să le urmeze pe parcursul acestor negocieri au fost aprobate de toate statele membre, ceea ce permite demararea negocierilor.
Conform mai multor diplomaţi europeni, negocierile vor dura câteva luni şi vor fi foarte dificile.