Scindare monumentală în Antarctica. Unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, de patru ori suprafaţa Londrei, se desprinde total din cauza temperaturilor în creştere

O uriaşă bucată de gheaţă, de două ori mărimea Qatarului, s-ar putea desprinde curând din Antarctica, avertizează experţii.

Urmărește
21027 afișări
Imaginea articolului Scindare monumentală în Antarctica. Unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, de patru ori suprafaţa Londrei, se desprinde total din cauza temperaturilor în creştere

Scindare monumentală în Antarctica. Unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, de patru ori suprafaţa Londrei, se va desprinde din cauza temperaturilor în creştere

Dacă Larsen C se va rupe, va fi unul dintre cele mai mari aisberguri din lume, măsurând 6000 de km pătraţi. Asta înseamnă de patru ori suprafaţa Londrei sau de şapte ori cea a New York-ului, notează CNN.

Larsen C este o porţiune a banchizei Larsen de pe coasta de nord a Antarcticii. Fisura se întinde acum pe 200 de kilometri, lăsând doar 5 km de legătură, avertizează Agenţia Spaţială Europeană. Nu se ştie cu exactitate cât timp va dura până se va rupe complet. 

Agenţia Spatială monitorizează situaţia prin CryoSat, misiunea lor dedicată pe Antarctica şi Groenlanda, alături de alte două radare ale ESA. Sunt temeri că Larsen C ar reprezenta şi un pericol pentru nave.

"Nu suntem siguri ce se va întâmpla", spune  Anna Hogg, de la University of Leeds. "S-ar putea sparge în mai multe bucăţi în momentul desprinderii sau la ceva timp după. Întreg sau nu, curenţii îl pot trage către nord, spre Insulele Falkland. Ar putea deveni un pericol pentru nave în strâmtoarea Drake "

Larsen C nu este primul aisberg care se rupe aici. În ultimele trei decenii, Larsen A şi B s-au desprins şi ele. Este o situaţie îngrijorătoare ca astfel de bucăţi imense de gheaţă să se rupă, în zona de pe Pământ care se încălzeşte în cel mai rapid ritm, potrivit NASA.

Scindarea Larsen C va produce o vulnerabilitate mare în această parte a planetei, spune NASA. Iar temperaturile cresc tot mai mult.

Urmează ca sistemele ESa să calculeze modificarea în volum a gheţii de pe Pământ, după monumentala scindare.

Iată cum arăta situaţia acum şase luni:

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici