Scoţia şi Ţara Galilor cer facilităţi similare cu cele oferite Irlandei de Nord în contextul Brexit

Scoţia şi Ţara Galilor vor să primească statut special şi să rămână în structuri ale Uniunii Europene dacă Irlanda de Nord va primi astfel de facilităţi post-Brexit, afirmă unii politicieni, în contextul în care Guvernul Theresa May trebuie să facă anumite concesii în negocieri.

Urmărește
4876 afișări
Imaginea articolului Scoţia şi Ţara Galilor cer facilităţi similare cu cele oferite Irlandei de Nord în contextul Brexit

Scoţia şi Ţara Galilor cer facilităţi similare cu ale Irlandei de Nord în contextul Brexit

Politicieni din oraşul Londra, din Scoţia şi Ţara Galilor militează fie pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, fie pentru menţinerea apartenenţei la piaţa comunitară şi la uniunea vamală post-Brexit, însă premierul Theresa May a exclus aceste posibilităţi.

În schimb, de teama riscului reizbucnirii conflictului nord-irlandez, surse guvernamentale irlandeze au semnalat luni că Theresa May a acceptat menţinerea "alinierii reglementărilor" pentru Irlanda de Nord, pentru a evita reinstituirea frontierei între Irlanda de Nord, teritoriu britanic, şi Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Chiar dacă Londra şi Bruxellesul nu au ajuns încă la un acord, Scoţia, oraşul Londra şi Ţara Galilor vor un statut similar cu cel acordat Irlandei de Nord.

"Dacă o parte a Marii Britanii poate menţine alinierea reglementărilor cu Uniunea Europeană şi poate rămâne practic în piaţa unică..., nu există motive întemeiate ca alţii să nu poată face acelaşi lucru", a declarat premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, un politician care militează pentru independenţă.

"Efecte uriaşe pentru Londra dacă Theresa May a acceptat ca o parte a Marii Britanii să rămână în piaţa unică europeană şi în uniunea vamală după ieşirea din UE", a reacţionat Sadiq Khan, primarul capitalei britanice, citat de agenţia Reuters.

La rândul său, Carwyn Jones, premierul Ţării Galilor, vrea continuarea accesului la piaţa comunitară dacă alte zone din Marea Britanie pot face acest lucru.

Fostul premier laburist Tony Blair a declarat după referendumul pro-Brexit că "misiunea" sa este să îi convingă pe britanici să se revolte împotriva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Blair a argumentat că cetăţenii au votat la limită în favoarea Brexit "fără a şti exact ce înseamnă acest lucru". În urmă cu câteva luni, Tony Blair a atras atenţia asupra riscului destrămării Marii Britanii: "Există posibilitatea destrămării Marii Britanii, evitată la limită prin rezultatul referendumului scoţian, dar readusă acum pe masa discuţiilor, într-un context mult mai credibil pentru indepedenţă".

Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a admis că nu este "cel mai mare fan" al fostului lider laburist, dar a precizat: "Există calitate a analizei şi argumentaţiei în discursul lui Tony Blair". "Tony Blair afirmă ceea ce este evident. Argumentaţia este foarte diferită de cea din 2014 şi este chiar mai presantă decât era în 2014", când scoţienii au respins independenţa faţă de Marea Britanie. "Deoarece Brexit arată că vocea Scoţiei nu este ascultată în cadrul Marii Britanii, nu pare să conteze prea mult; în acest context, devine mai puternic argumentul de a prelua controlul asupra societăţii noastre şi asupra locului nostru în lume", a explicat Nicola Sturgeon.

Parlamentul Scoţiei a respins pe 7 februarie, într-un vot cu valoare simbolică, planul Guvernului Marii Britanii de iniţiere a procedurii de ieşire din Uniunea Europeană, premierul scoţian, Nicola Sturgeon, sugerând din nou organizarea unui referendum proindependenţă. Scoţia a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenţei la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoţieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunţându-se în favoarea independenţei. În contextul stării generale de nemulţumire faţă de Brexit, un referendum proindependenţă organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoţiei de Marea Britanie.

Marea Britanie este formată din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunţat la limită în iunie 2016 în favoarea ieşirii din UE, însă cei mai mulţi locuitori ai Scoţiei au votat împotriva Brexit. Liderii scoţieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependenţă faţă de Marea Britanie, pentru a putea menţine Scoţia în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici