- Home
- Externe
- LONDRA, (04.12.2017, 20:05)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scoţia şi Ţara Galilor cer facilităţi similare cu cele oferite Irlandei de Nord în contextul Brexit
Scoţia şi Ţara Galilor vor să primească statut special şi să rămână în structuri ale Uniunii Europene dacă Irlanda de Nord va primi astfel de facilităţi post-Brexit, afirmă unii politicieni, în contextul în care Guvernul Theresa May trebuie să facă anumite concesii în negocieri.
Urmărește
4876 afișări
Scoţia şi Ţara Galilor cer facilităţi similare cu ale Irlandei de Nord în contextul Brexit
Politicieni din oraşul Londra, din Scoţia şi Ţara Galilor militează fie pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, fie pentru menţinerea apartenenţei la piaţa comunitară şi la uniunea vamală post-Brexit, însă premierul Theresa May a exclus aceste posibilităţi.
În schimb, de teama riscului reizbucnirii conflictului nord-irlandez, surse guvernamentale irlandeze au semnalat luni că Theresa May a acceptat menţinerea "alinierii reglementărilor" pentru Irlanda de Nord, pentru a evita reinstituirea frontierei între Irlanda de Nord, teritoriu britanic, şi Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Chiar dacă Londra şi Bruxellesul nu au ajuns încă la un acord, Scoţia, oraşul Londra şi Ţara Galilor vor un statut similar cu cel acordat Irlandei de Nord.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
"Dacă o parte a Marii Britanii poate menţine alinierea reglementărilor cu Uniunea Europeană şi poate rămâne practic în piaţa unică..., nu există motive întemeiate ca alţii să nu poată face acelaşi lucru", a declarat premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, un politician care militează pentru independenţă.
"Efecte uriaşe pentru Londra dacă Theresa May a acceptat ca o parte a Marii Britanii să rămână în piaţa unică europeană şi în uniunea vamală după ieşirea din UE", a reacţionat Sadiq Khan, primarul capitalei britanice, citat de agenţia Reuters.
La rândul său, Carwyn Jones, premierul Ţării Galilor, vrea continuarea accesului la piaţa comunitară dacă alte zone din Marea Britanie pot face acest lucru.
Fostul premier laburist Tony Blair a declarat după referendumul pro-Brexit că "misiunea" sa este să îi convingă pe britanici să se revolte împotriva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Blair a argumentat că cetăţenii au votat la limită în favoarea Brexit "fără a şti exact ce înseamnă acest lucru". În urmă cu câteva luni, Tony Blair a atras atenţia asupra riscului destrămării Marii Britanii: "Există posibilitatea destrămării Marii Britanii, evitată la limită prin rezultatul referendumului scoţian, dar readusă acum pe masa discuţiilor, într-un context mult mai credibil pentru indepedenţă".
Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a admis că nu este "cel mai mare fan" al fostului lider laburist, dar a precizat: "Există calitate a analizei şi argumentaţiei în discursul lui Tony Blair". "Tony Blair afirmă ceea ce este evident. Argumentaţia este foarte diferită de cea din 2014 şi este chiar mai presantă decât era în 2014", când scoţienii au respins independenţa faţă de Marea Britanie. "Deoarece Brexit arată că vocea Scoţiei nu este ascultată în cadrul Marii Britanii, nu pare să conteze prea mult; în acest context, devine mai puternic argumentul de a prelua controlul asupra societăţii noastre şi asupra locului nostru în lume", a explicat Nicola Sturgeon.
Parlamentul Scoţiei a respins pe 7 februarie, într-un vot cu valoare simbolică, planul Guvernului Marii Britanii de iniţiere a procedurii de ieşire din Uniunea Europeană, premierul scoţian, Nicola Sturgeon, sugerând din nou organizarea unui referendum proindependenţă. Scoţia a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenţei la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoţieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunţându-se în favoarea independenţei. În contextul stării generale de nemulţumire faţă de Brexit, un referendum proindependenţă organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoţiei de Marea Britanie.
Marea Britanie este formată din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunţat la limită în iunie 2016 în favoarea ieşirii din UE, însă cei mai mulţi locuitori ai Scoţiei au votat împotriva Brexit. Liderii scoţieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependenţă faţă de Marea Britanie, pentru a putea menţine Scoţia în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii.
Citeşte şi: Johannes Hahn: Bosnia-Herţegovina nu poate adera la UE fără reforme. "E timpul să ofere ce am convenit, altfel, fereastra va fi închisă din nou şi nimănui nu i-ar plăcea să vadă asta"
Citeşte şi: Donald Trump îl compătimeşte pe Michael Flynn, afirmând că şi Hillary Clinton a minţit, fără a păţi nimic
Citeşte şi: Eşec al discuţiilor pe tema BREXIT | Theresa May: Marea Britanie şi UE nu au ajuns la niciun acord care să permită avansarea negocierilor. Rămân disensiuni "pe anumite teme" / Jean-Claude Juncker se declară încrezător
Citeşte şi: Franţa contestă planul fiscal elaborat de Administraţia Donald Trump şi va sesiza UE: Există riscul penalizării companiilor europene
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Johannes Hahn: Bosnia-Herţegovina nu poate adera la UE fără reforme. "E timpul să ofere ce am convenit, altfel, fereastra va fi închisă din nou şi nimănui nu i-ar plăcea să vadă asta"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe