Scrisoarea franco-germană, dezamăgitoare pentru preşedinţia ungară a UE

Publicat: 21 12. 2010, 21:40
Actualizat: 10 11. 2012, 19:13

Deoarece este necesar un acord unanim al ţărilor membre UE pentru aderarea la spaţiul Schengen, poziţia franco-germană va determina un nou calendar, afirmă diplomaţii. Această situaţie va fi însă deosebit de dezamăgitoare pentru Ungaria, care preia preşedinţia UE la 1 ianuarie şi care spera să refacă relaţiile dintre „vechile” state membre, ca Germania şi Franţa, şi cele nou intrate în blocul comunitar, în principal din estul Europei.

Într-un alt semn de tensiune, la summitul european de săptămâna trecută, liderii francez, german şi britanic au desfăşurat o campanie pentru restrângerea bugetului UE, care ar avea impact imediat asupra ţărilor est-europene, principalii beneficiari de fonduri pentru dezvoltare regională din partea Bruxelles-ului.

„Ungarii au făcut din aderarea la Schengen o prioritate (a preşedinţiei lor), şi deşi erau realişti în privinţa şanselor de succes, vor precepe acest lucru ca pe o respingere”, a declarat un diplomat.

Persoanele care au urmărit dezbaterea susţin că factorii enumeraţi în scrisoarea franco-britanică sunt îngrijorări pe care cele două ţări le împărtăşesc. Dar factorii politici au, de asemenea, o anumită pondere.

Franţa rămâne îngrijorată de potenţialul aflux de romi din România şi Bulgaria, în cazul deschiderii totale a graniţelor, în timp ce Germania ar fi preocupată de efectul asupra imigraţiei. Includerea României şi Bulgariei în Schengen ar deschide un pod terestru pentru emigranţii turci, care ar putea intra pe teritoriul UE fie direct prin Bulgaria, fie pe la graniţa cu Grecia.