- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (23.02.2019, 01:33)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scrutinul parlamentar din Republica Moldova riscă să aibă un rezultat neclar, prelungind criza politică
Scrutinul parlamentar din Republica Moldova, programat duminică, riscă să aibă un rezultat neclar, care ar putea genera o nouă criză politică de amploare, afectând orientarea ţării spre Uniunea Europeană.
Urmărește
1159 afișări
Scrutinul parlamentar din Republica Moldova riscă să aibă un rezultat neclar, prelungind criza politică
Cele mai recente sondaje de opinie arată că niciun partid nu va obţine majoritatea în Parlamentul de la Chişinău, situaţie care poate conduce la negocieri politice îndelungate pentru formarea guvernului sau chiar la alegeri anticipate. Potrivit sondajelor din ultimele săptămâni, Partidul Socialiştilor ar putea obţine între 40 şi 49% la sută din voturi, fiind urmat de Partidul Democrat din Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, cu un scor cuprins între 14% şi 19,5%, şi de Blocul electoral ACUM (Platforma DA şi PAS) - condus de Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate) şi de Andrei Năstase (Platforma Demnitate şi Adevăr) -, cu 16%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
"Faptul că socialiştii proruşi sunt pe primul loc cu 49% în unele sondaje nu ar trebui să fie o surpriză, dat fiind că guvernele occidentale au fost afectate de dispute interne, de corupţie şi de scandaluri politice începând din 2009 (...). Cu toate acestea, pentru socialişti nu va fi uşor să formeze guvernul dacă nu obţin o majoritate clară", comentează Institutul Carnegie Europe.
Preşedintele ţării, Igor Dodon, un politician prorus şi fost lider al Partidului Socialist, le spunea marţi susţinătorilor să se pregătească pentru proteste masive dacă Partidul Democrat vrea să fie la putere.
Compania americană Facebook a anunţat săptămâna trecută că a respins o tentativă de influenţare a alegătorilor din Republica Moldova. "Chiar dacă doar 44% dintre cetăţenii moldoveni cred că scrutinul va fi liber şi corect, nu există riscuri majore privind fraude masive. Liderii Republicii Moldova trebuie să păstreze măcar aparenţa democraţiei, altfel riscă situaţia catastrofală de a nu fi recunoscut rezultatul de către Uniunea Europeană", subliniază Institutul Carnegie Europe.
"Rezultatul alegerilor riscă să amplifice clivajul din Republica Moldova între forţele prooccidentale şi cele proruse, într-un moment în care preocupările privind corupţia şi starea democraţiei au afectat relaţiile cu Republica Moldova", notează agenţia de presă Reuters, avertizând că rezultatul scrutinului parlamentar riscă să menţină Republica Moldova în "zona gri" aflată între Occident şi Rusia.
"R.Moldova a devenit o zonă gri, un teritoriu al nimănui situat între Orient şi Occident. Iar elitele aflate acum la putere sunt foarte bucuroase pentru această situaţie, întrucât pot stabili regulile şi nu sunt trase la răspundere nici de Bruxelles, nici de Moscova", argumentează, potrivit Reuters, analistul Vladislav Kulminski, directorul Institutului pentru Iniţiative Strategice, cu sediul la Chişinău.
"Alegeri parlamentare în Republica Moldova - O ţară mică în faţa unor decizii majore", observă postul german Deutschlandfunk. "Salarii, nivelul de trai, corupţie - acestea sunt temele dominante în campania electorală din Republica Moldova. Sondajele de opinie arată că pe primul loc vor fi socialiştii proruşi. Dar aceştia nu prea au parteneri pentru coaliţie de guvernare, iar problemele ţării rămân", subliniază Deutschlandfunk.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe