Scumpirea kebabului devine o problemă politică în Germania. Cancelarului Olaf Scholz i se cere plafonarea preţului: "vorbiţi cu Putin, vreau să plătesc 4 euro"

  • Costul tot mai mare al kebabului a generat apeluri din ce în ce mai ferme în Germania pentru un program de subvenţii guvernamentale care să menţină la preţuri accesibile acest fel de mâncare.
  • Germanii afectaţi de inflaţie consumă zilnic milioane de doner kebaburi, în timp ce politicienii raportează că preţul este frecvent citat ca o preocupare în discuţiile cu alegătorii.
Urmărește
775 afișări
Imaginea articolului Scumpirea kebabului devine o problemă politică în Germania. Cancelarului Olaf Scholz i se cere plafonarea preţului: "vorbiţi cu Putin, vreau să plătesc 4 euro"

Preşedintele Germaniei prepară un kebab. Sursa foto: Mediafax Foto

Cancelarul Olaf Scholz s-a obişnuit atât de mult să fie întrebat despre preţul kebaburilor în timpul apariţiilor publice, încât guvernul a trebuit explice faptul că preţurile au crescut din cauza creşterii costurilor salariale şi energetice. "Este destul de frapant faptul că peste tot unde merg, în principal de la tineri, sunt întrebat dacă nu ar trebui să existe un plafon de preţ pentru doner", a declarat Scholz.

Partidul de extremă-stânga Die Linke a abordat subiectul, solicitând, într-o propunere pe care doreşte să o prezinte parlamentului, introducerea unui plafon de preţ pentru doner kebab, similar celui introdus în unele părţi ale ţării pentru a controla preţurile chiriilor. Formaţiunea susţine că, în unele oraşe, kebaburile costă deja 10 euro, de la 4 euro în urmă cu doar doi ani, conform The Guardian.

Partidul recomandă un preţ maxim de 4,90 euro şi 2,90 euro pentru tineri, în special pentru cei cu venituri mici, pentru care acest fel de mâncare este un aliment de bază zilnic. Se propune ca fiecare gospodărie să primească zilnic bonuri Doner.

Vânzările de kebaburi, introduse în Germania de imigranţii turci, care le-au adaptat la gusturile locale, sunt estimate la 7 miliarde de euro pe an în Germania.

Pe baza celor aproximativ 1,3 miliarde de kebaburi care sunt consumate în fiecare an în ţară, 400.000 pe zi numai în Berlin, un astfel de program de subvenţionare ar costa 4 miliarde de euro anual, a calculat Die Linke.

Scholz, care a fost abordat la un eveniment de un tânăr turc german care a spus "plătesc 8 euro ... vorbiţi cu Putin, vreau să plătesc 4 euro", a exclus controlul preţurilor, considerând că "nu poate fi pus în aplicare" într-o economie de piaţă liberă. În schimb, el a lăudat "activitatea bună a Băncii Centrale Europene" în ceea ce priveşte reducerea inflaţiei.

Printre reacţiile de pe reţelele de socializare, unii tineri au cerut revenirea Angelei Merkel, argumentând că, în calitate de cancelar, predecesoarea lui Scholz "a ţinut donerul sub control".

Deniz, un vânzător de doner la un chioşc din Berlin, unde preţul a crescut de la 3,90 euro la 7 euro în mai puţin de doi ani, a declarat că nu vede cum ar putea scădea preţul în curând. "Am fost forţaţi să majorăm preţul din cauza exploziei preţurilor la chirii, energie şi alimente", a spus el. "Oamenii ne vorbesc tot timpul despre "Dönerflation", ca şi cum i-am păcăli, dar este complet în afara controlului nostru".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici