Acest text comun Uniunea Europeană-Statele Unite a fost aprobat, luni, fără discuţii de miniştrii europeni de Externe, reuniţi la Luxemburg. Ea va face obiectul unei prezentări publice împreună cu Statele Unite, la o dată care nu a fost precizată.
În declaraţie, europenii şi americanii subliniază că "responsabilitatea principală pentru închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo şi pentru găsirea unui loc de rezidenţă pentru foştii deţinuţi revine Statlor Unite".
O versiune precedentă a documentului adăuga: "luăm notă de faptul că Statele Unite îşi recunosc responsabilitatea cu privire la acceptarea unor foşti deţinuţi care vor să fie primiţi pe teritoriul american".
Însă această frază asupra căreia au insistat Germania şi Austria a fost eliminată din versiunea finală agreată de cele două părţi, Washingtonul refuzând să-şi asume această obligaţie, dată fiind polemica existentă peste ocean cu privire la aceptarea acestor deţinuţi.
Preşedinţia cehă a UE speră totuşi că textul va marca "un nou punct de plecare în privinţa cooperării antiteroriste pe baza valorilor comune, a dreptului internaţional, respectului drepturilor omului şi a statului de drept", după derapajele pe care această luptă le-a cunoscut în timpul administraţiei Bush.
"Susţinând hotărârea Statelor Unite de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo, UE speră să contribuie la modificarea politicii SUA şi să le ajute să întoarcă pagina", se arată într-un comunicat al preşedinţiei Consiliului Uniunii.
Declaraţia urmăreşte să ofere asigurări numeroaselor state membre ale UE reticente să accepte pe teritoriul lor foşti deţinuţi de la Guantanamo.
Deocamdată, doar unul dintre aceştia se află în Europa, algerianul Lakhdar Boumediene, care a fost primit în Franţa împreună cu familia sa.
Germania, care a refuzat deja să-i primească pe uiguri, a anunţat, joi, că refuză să accepte şi solicitatea SUA privind găzduirea altor doi foşti deţinuţi, originari, potrivit unor surse, din Tunisia şi Siria.