Scutul antirachetă european ar putea ameninţa forţele nucleare strategice ruse
„Nu vor să ne dea o garanţie că scutul antirachetă SUA-NATO nu va fi îndreptat împotriva Rusiei”, a declarat Lavrov, într-un discurs în faţa studenţilor şi profesorilor de la Universitatea de stat din Moscova pentru Relaţii Internaţionale.
Lavrov a precizat că în iulie 2009, preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cel american Barack Obama au convenit asupra eforturilor comune pentru crearea unui sistem de apărare antirachetă, începând cu analiza generală a provocărilor şi ameninţărilor.
„Noi am făcut propuneri concrete privind parametrii acestui sistem şi au fost consultări lungi în cadrul discuţiilor bilaterale şi al Consiliului Rusia-NATO. Din păcate, nu am ajuns la un acord. Totuşi, un scut antirachetă european este creat în prezent în baza parametrilor definiţi de Washington şi ar putea genera o ameninţare la adresa forţelor nucleare strategice ruse„, a adăugat ministrul rus.
„Experţii militari înţeleg că extinderea nelimitată a capacităţilor militare ale unei părţi necesită ca cealaltă parte să ia măsuri similare”, a mai spus el.
Rusia are nevoie de asigurări că nici o acţiune militară nu va fi îndreptată împotriva altei ţări din zona euro-atlantică, a afirmat Lavrov. „În caz contrar, vom reveni la stereotipurile ideologice ale secolelor XIX şi XX, iar asta ar fi o greşeală mare”, a conchis ministrul rus.