- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (24.05.2022, 08:42)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Se caută vinovaţii pentru criza de lapte praf din SUA: monopol, lăcomie corporativă, incompetenţă
Guvernul SUA a desfăşurat un plan ca pentru război pentru a se lupta cu o penurie de lapte pentru bebeluşi care se complică.
Urmărește
1697 afișări
Misiuni speciale militare au început să aducă lapte praf tocmai din Europa, însă pe frontul intern, oamenii s-au lovit de un alt blocaj - birocraţia. Pe fondul neliniştii generale, sunt căutaţi vinovaţii. Unii arată spre instituţiile statului, care nu au evaluat riscurile şi au acţionat cu mare întârziere, deşi erau semne că ceva rău se va întâmpla, alţii spre lăcomia corporaţiilor. Efectele politice nu vor întârzia să apară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Ce arată lumii criza de mâncare pentru bebeluşi este cât de vulnerabilă poate fi în locuri la care nici strategii americani nu s-ar fi aşteptat o naţiune care în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina şi al expansiunii Chinei se dovedeşte a fi cea mai mare forţă militară şi financiară a lumii.
În unele privinţe, penuria de lapte praf din SUA se aseamănă cu criza gazelor naturale din Europa. Ambele puteau fi evitate dacă se acţiona din timp, au izbucnit din ignoranţă şi pentru că profitul a fost pus în faţa siguranţei şi au la bază dependenţa periculoasă de un număr redus de producători pentru un produs vital.
Criza americană a început în februarie (cu o săptămână înainte ca Rusia să invadeze Ucraina), când compania Abbott Nutrition, subsidiară a gigantului din domeniul sănătăţii Abbott Laboratories specializată în produse nutriţionale pentru bebeluşi, bolnavi şi sportivi, a retras de pe piaţă în mod voluntar o serie de produse şi a închis cea mai mare fabrică de lapte pentru nou-născuţi din SUA - care acoperea până la un sfert din consumul din SUA - în urma unor veşti că mai mulţi bebeluşi s-au îmbolnăvit din cauza infecţiei cu o bacterie, iar doi au murit după ce au consumat lapte produs în acea fabrică.
Însă cu mult înainte, în octombrie 2021, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA (FDA) primise informaţii de la un denunţător (whistleblower) că la fabrica respectivă există mai multe nereguli legate de siguranţă şi sănătate. Agenţia l-a intervievat pe denunţător abia la finalul lunii decembrie 2021, iar pentru a efectua inspecţii la fabrică a aşteptat până la finalul lunii ianuarie 2022.
Produsele Abbott au fost retrase de pe piaţă în februarie, iar inspecţiile au fost finalizate abia în martie. Ancheta a descoperit prezenţa bacteriei ucigaşe în fabrică, dar nu a făcut vreo legătură între produsele Abbott şi decese.
În timp ce Robert Ford, CEO al Abbott, şi-a cerut scuze pentru această problemă, promiţând că fabrica va fi redeschisă cât mai curând posibil, unii economişti atrag atenţia că această criză a apărut pentru că sistemul este putred - gigantul corporate a prioritizat creşterea averilor acţionarilor şi consolidarea afacerilor. În loc să rezolve din timp problemele de la fabrica din Michigan, conducerea s-a concentrat pe răscumpărări de acţiuni de miliarde de dolari, notează The Guardian.
Penuria se datorează, în parte, şi perturbărilor pe lanţurile de aprovizionare create de pandemie. Însă analiştii spun că un motiv de îngrijorare ar fi trebuit să fi fost şi faptul că doar patru companii produc 90% din laptele pentru bebeluşi de pe piaţa americană.
Acum, sute de mii de părinţi se chinuie să găsească lapte praf. De asemenea, au apărut şi cei care profită de disperarea acestora, promovând reţete de produse înlocuitoare periculoase, arată Bloomberg.
Criza loveşte mai dur fămiliile sărace. În SUA, o mare parte din laptele pentru bebeluşi este vândut printr-un program guvernamental de subvenţionare a cumpărăturilor de alimente pentru familiile cu venituri mici. Însă pentru a beneficia de subvenţii, laptele trebuie să fie cumpărat de la cei câţiva furnizori care au exclusivitate în contractele cu statul. Cel mai mare este Abbott.
Preşedintele SUA Joe Biden a semnat un act care permite concentrarea resurselor pentru producţie ca pe timp de război. Armata americană aduce lapte pentru bebeluşi cu transporturi militare aeriene tocmai din Germania, iar producătorii importă de la fabricile din Europa.
Însă laptele european nu poate ieşi rapid pe piaţă deoarece, deşi îndeplineşte cerinţele de calitate ale Administraţia pentru Alimente şi Medicamente, nu corespunde în ceea ce priveşte etichetarea şi instrucţiunile de preparare în engleză sau de păstrare. Astfel, în loc să tipărească etichete şi instrucţiuni conforme, practic agenţia guvernamentală aplică o interdicţie pentru vânzarea produselor europene, după cum remarcă Wall Street Journal. Parinţii care au făcut achiziţii direct din Europa s-au trezit cu produsele distruse de autorităţile vamale americane - în mijlocul unei penurii.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe