Se modifică harta lumii? Una dintre cele mai mari ţări din lume, în pragul dezintegrării. Avertisment la cel mai înalt nivel

Uniunea Africană a avertizat asupra posibilei dezbinări teritoriale a Republica Democratică Congo, la două zile după ce gruparea armată din Rwanda, M23, a intrat în cel de-al doilea mare oraş din estul ţării, scrie Defense Post.

Urmărește
100358 afișări
Imaginea articolului Se modifică harta lumii? Una dintre cele mai mari ţări din lume, în pragul dezintegrării. Avertisment la cel mai înalt nivel

Se modifică harta lumii? Una dintre cele mai mari ţări din lume în pragul dezintergării. Avertisment la cel mai înalt nivel

„Nu vrem o balcanizare a estului Republicii Congo”, a transmis comisarul pentru pace şi securitate din cadrul Uniunii Africane, Bankole Adeoye, relatează Monitorul Apărării.

Fără să menţioneze clar Rwanda, acesta a cerut „retragerea imediată a grupării M23 şi a susţinătorilor lor din toate oraşele şi satele congoleze, inclusiv din aeroportul Goma”.

Preocupările privind divizarea teritorială a Republicii D Congo apar în contextul în care gruparea M23 a preluat controlul asupra oraşului Goma la finalul lunii ianuarie, înainte de a se îndrepta spre sud, în cadrul unor intensificări ale violenţelor din estul regiunii care a fost, oricum, martora unor confruntări vechi de zeci de ani. Conflictul a zguduit şi alte state din regiune, iar şeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat, sâmbătă, că trebuie „evitată cu orice preţ o intensificare a conflictului”.

Gruparea M23 este condusă de etnicii tutsi, care susţin că au luat armele în mâini pentru a proteja drepturile grupurilor minoritare. Aceştia spun că acordurile anterioare încheiate pentru a pune capăt luptelor nu au fost respectate. Chiar numele lor vine de la data la care a fost semnat un acord de pace care nu a fost respectat, mai precis, pe 23 martie 2009. Liderul grupării tutsi este Sultani Makenga, un congolez tutsi, care anterior a făcut parte din armata Rwandei. Ţara vecină, însă, Rwanda, a negat că ar susţine gruparea M23, deşi experţii ONU o acuză că ar livra arme şi ar oferi sprijin logistic membrilor grupului.

În Congo, însă, este activă şi o misiune a ONU, Monusco, compusă din aproape 10.000 de militari. Dintre aceştia, însă, doar Brigada de Forţe de Intervenţie poate desfăşura operaţiuni de ofensivă împotriva grupărilor armate şi este şi brigada care, în 2013,  ajutat la înfrângerea de pe atunci a M23.

În 2024, preşedintele ţării a cerut încheierea misiunii pe care o consideră „un eşec”, dar plecarea trupelor Monusco din Congo a fost amânată în decembrie 2024 şi, ulterior, extinsă cu un an. În misiunea Monusco sunt trimişi şi militari români, mai precis 6.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici