Restaurantele şi hotelurile nu mai pot „adăuga taxa de serviciu în mod implicit sau automat” la nota de plată.
Noile norme interzic, de asemenea, restaurantelor să colecteze bacşiş de la clienţi „sub orice alt nume” sau „să refuze servirea sau intrarea clienţilor care refuză să plătească bacşişul”.
De câţiva ani, în ţară a început o dispută neplăcută pe tema bacşişului în restaurante, clienţii plângându-se că nu au fost informaţi cu privire la această taxă suplimentară, potrivit
BBC.
În 2017, departamentul guvernamental pentru protecţia consumatorilor a emis un set de linii directoare în care se spunea că toţi clienţii trebuie să plătească doar preţurile afişate pe meniu, împreună cu taxele guvernamentale.
Departamentul a declarat că oamenii îşi pot folosi „discreţia” în ceea ce priveşte lăsarea sau nu a bacşişului şi că taxele suplimentare fără consimţământul clientului echivalează cu „o practică comercială neloială”.
În schimb, guvernul a încurajat restaurantele să plătească salarii corecte angajaţilor săi şi să crească preţurile produselor pentru a acoperi costurile.
Cu toate acestea, restaurantele au continuat să adauge bacşişul la nota de plată, lăsând la latitudinea patronilor să conteste taxa suplimentară.
Luna trecută, guvernul a convocat o întâlnire cu Asociaţia Naţională a Restaurantelor din India (NRAI), afirmând că a primit un număr tot mai mare de plângeri din partea consumatorilor care au declarat că sunt în continuare „forţaţi să plătească taxe de serviciu, adesea fixate la cote arbitrar de ridicate” şi că „sunt hărţuiţi dacă solicită eliminarea acestora din nota de plată”.
NRAI, care reprezintă mai mult de jumătate de milion de restaurante, a apărat această practică, spunând că este o „chestiune de politică individuală” şi că perceperea unei astfel de taxe nu este „ilegală”.
De asemenea, aceştia au susţinut că taxa de serviciu aducea venituri suplimentare şi guvernului, deoarece restaurantele plăteau o taxă pe ceea ce facturau clienţilor.
Conform noilor norme, consumatorii pot depune reclamaţii online sau prin intermediul Liniei naţionale de asistenţă pentru consumatori.