Conform datelor publicate la începutul săptămânii în jurnalul Nature Communications râurile au existat cel mai probabil acum 3,7 miliarde de ani.
O echipă internaţională de oameni de ştiinţă au studiat o margine a Bazinului Helllas situat în emisfera sudică a plantei Marte. Echipa s-a folosit de imagini, dar şi de datele topografice capturate de HiRISE camera specială a NASA.
În cadrul Bazinului Hellas ei au găsit dovezi că au existat lacuri, râuri, delte şi canale ce se pot observa în rocă. Dovezile spun că Marte a avut o cantitate importantă de apă în trecut. Rocile analizate au o vechime de 3,7 miliarde ani. Ele par a fi compuse din sedimente şi sunt asemănătoare celor prezente pe Pământ.
Feţele expuse ale rocilor arată „prezenţa unor râuri ce şi-au schimbat frecvent cursul şi au creat depozite de nisip similare cu cele ale râurilor din N Italiei”.
Nu este la fel cum ai citi un ziar în faţa ta, dar imaginile de înaltă rezoluţie ne permit să citim rocile ca şi cum am sta aproape de ele
Analiza rocilor poate să ne aducă lumină în privinţa trecutului planetei roşii. Rocile au fost unul dintre elementele centrale ale cercetării planetei noastre. Ele ne-au oferit detalii importante asupra modului cum a evoluat planeta.
Dovezile existenţei apei au deschis discuţii cu privire la posibilitatea ca în trecut pe Marte să fi fost posibilă viaţa în formele sale incipinete. Mai multe companii private şi-au propus să trimită în decenile următoare oameni pe Marte.