Marco Rubio a declarat că speră să plece de la reuniunea NATO cu un angajament din partea tuturor aliaților de a cheltui 5% din PIB pentru apărare, pentru a face alianța „mai puternică” și „mai viabilă”, chiar dacă aceasta înseamnă că compromisul este scăderea cheltuielilor pentru programele sociale în Europa.
El a spus că acest lucru va însemna, de asemenea, creșterea cheltuielilor de apărare ale SUA.
„Singurul mod în care NATO poate deveni mai puternică și mai viabilă este dacă partenerii noștri, statele naționale care alcătuiesc această alianță importantă, au mai multe capacități”, a declarat Rubio.
„Pentru că, dacă amenințările sunt cu adevărat atât de grave pe cât cred eu că sunt, iar membrii acestei alianțe cred că sunt, atunci această amenințare trebuie să fie confruntată cu un angajament deplin și real de a avea capacitatea de a face față acestor lucruri.”
Rubio a spus că Trump „nu este împotriva NATO”.
„El este împotriva unui NATO care nu are capacitățile de care are nevoie pentru a-și îndeplini obligațiile pe care tratatul le impune fiecărui stat membru”, a spus el.
„Nimeni nu se așteaptă să fie capabil să facă acest lucru într-un an sau doi – dar calea trebuie să fie reală. Acesta este un adevăr greu, dar este unul fundamental care trebuie spus acum”, a adăugat el
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a respins ceea ce el a numit „isterie” cu privire la viitorul Americii în NATO, spunând că președintele Donald Trump a fost clar că SUA vor rămâne în alianța defensivă.
„Statele Unite sunt în NATO… În timp ce vorbim chiar acum, Statele Unite sunt la fel de active în NATO cum au fost vreodată”, a declarat Rubio reporterilor la o reuniune NATO a miniștrilor de externe la Bruxelles.
„Președintele Trump a spus clar că susține NATO. Vom rămâne în NATO. A spus-o clar”, a adăugat el.
Costul reînarmării și al pregătirii militare va avea implicații directe asupra alegătorilor europeni, care au acordat în mod tradițional prioritate cheltuielilor sociale. Amintirea austerității planează deja asupra blocului comunitar. Chiar anul trecut, UE a propus reduceri bugetare de peste un miliard de euro pentru programe-cheie, precum și alte programe de austeritate care impun reduceri de peste 100 de miliarde de euro pentru a îndeplini obiectivele de reducere a deficitului.
Reducerea și mai mult a statului european al bunăstării va afecta un continent deja lovit, iar obținerea sprijinului pentru ambițiile sale crescânde în materie de apărare va fi un act delicat de echilibrare – mai ales că sondajele sugerează că sprijinul public pentru apărare a scăzut.
Conform unui sondaj Eurobarometru de la sfârșitul anului 2023, doar 60 % dintre europeni au aprobat finanțarea livrărilor de arme. În plus, un studiu realizat de Bertelsmann Stiftung (cunoscut sub numele de eupinions) a arătat că entuziasmul pentru o cooperare europeană mai strânsă în domeniul apărării a scăzut: În Spania, sprijinul a scăzut de la 92% la începutul anului 2022 la 83% la sfârșitul anului 2024; iar în Franța, acesta a scăzut de la 87% la 71% în aceeași perioadă.
Un sondaj al Consiliului European pentru Relații Externe de la jumătatea anului 2024 a întărit aceste constatări, dezvăluind că majoritățile din Franța și Italia s-au opus creșterii cheltuielilor pentru apărare dacă aceasta se face în detrimentul asistenței medicale și al educației.