„Situaţia a atins un stadiu inacceptabil. Este insuportabil ca populaţia să continue să sufere în acest fel. De aceea, am transmis Guvernului sirian că trebuie să declare imediat o încetare unilaterală a focului”, a declarat secretarul general al ONU, adăugând că „reacţia” Damascului a fost că doreşte „să ştie ce se va petrece după aceea”.
„Îndemn forţele opoziţiei să accepte această încetare unilaterală a focului, dacă şi atunci când Guvernul sirian o anunţă”, a continuat Ban Ki-moon, adăugând că discută această problemă cu „state-cheie din cadrul Consiliului de Securitate şi state din regiune”.
„Îndemn din nou ţările care furnizează armament celor două părţi să înceteze să mai trimită acest material militar. O militarizare suplimentară nu va face altceva decât să pună poporul sirian într-o situaţie mai dificilă. Singura soluţie este o rezolvare politică, printr-un dialog politic”, a subliniat secretarul general al ONU.
Emisarul internaţional Lakhdar Brahimi urmează să efectueze în curând o vizită în regiune.
La rândul său, preşedintele francez François Hollande a evocat tensiunile în creştere dintre Siria şi Turcia, unde au fost ucişi civili de către obuze lansate de pe teritoriul Siriei, antrenând riposte din partea Ankarei.
Escaladarea „a fost evitată deoarece Turcia a dat dovadă de (o poziţie) rezervată, dar pentru cât timp?”, s-a întrebat Hollande.
„Este necesară reintroducerea de sancţiuni cu scopul ca regimul să cedeze” în Siria, a apreciat preşedintele francez. Între ideile studiate de către membrii comunităţii internaţionale, el a evocat o „propunere” turcă referitoare la o perioadă de tranziţie sub conducerea actualului vicepreşedinte sirian Faruk al-Shareh, în locul preşedintelui Bashar al-Assad.