Secretarul general al NATO speră că Franţa, SUA şi Marea Britanie vor depăşi criza actuală

  • Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, speră că Franţa, SUA şi Marea Britanie vor depăşi actuala criză
  • Stoltenberg: "Vedem cu toţii nevoia ca aliaţii să rămână împreună şi să continue modernizarea şi adaptarea NATO"
Urmărește
999 afișări
Imaginea articolului Secretarul general al NATO speră că Franţa, SUA şi Marea Britanie vor depăşi criza actuală

Secretarul general al NATO speră că Franţa, SUA şi Marea Britanie vor depăşi criza actuală

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat speranţa că Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie vor depăşi criza generată de parteneriatul de securitate AUKUS, subliniind că ţările din cadrul Alianţei Nord-Atlantice menţin unitatea.

"Eu înţeleg total dezamăgirea Franţei. În acelaşi timp, aliaţii din cadrul NATO sunt de acord asupra cadrului general în cele mai multe dintre provocări, iar acest lucru înseamnă că trebuie să rămânem uniţi" pentru abordarea provocărilor comune, inclusiv a modificării echilibrului de putere la nivel mondial, a afirmat Jens Stoltenberg, potrivit agenţiei Associated Press.

Jens Stoltenberg, aflat la Adunarea Generală ONU, s-a declarat încrezător că Franţa, Marea Britanie şi SUA "vor găsi un mod de a merge înainte, astfel încât actualele disensiuni să nu creeze probleme durabile pentru Alianţă". "Vedem cu toţii nevoia ca aliaţii să rămână împreună şi să continue modernizarea şi adaptarea NATO", a subliniat Jens Stoltenberg.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare. Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze. Preşedintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei din SUA şi Australia. Ambasadorul din Marea Britanie nu a fost rechemat. "Este cunoscut oportunismul permanent al britanicilor. În această afacere, Marea Britanie este un fel de a cincea roată la căruţă", a afirmat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe.

Jean-Yves Le Drian a semnalat că Franţa intenţionează să propună reconfigurarea Alianţei Nord-Atlantice. "NATO a iniţiat un proces de reflecţie, la cererea preşedintelui Franţei, asupra bazelor Alianţei. Viitorul summit NATO va avea loc la Madrid şi va fi stabilită o nouă concepţie strategică. Iar ce se va întâmpla va fi în funcţie de această concepţie. Dar, în acelaşi timp, Europa se va dota cu propria direcţie strategică, iar acest lucru va fi responsabilitatea Franţei în primul semestru din 2022", a subliniat Jean-Yves Le Drian. Franţa va exercita Preşedinţia Consiliului UE în primul semestru din 2022.

La rândul său, Uniunea Europeană a semnalat, în contextul recentelor dispute cu SUA, că va accelera eforturile pentru consolidarea autonomiei strategice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici