Secretarul general NATO: Armatele trebuie să ţină pasul cu eforturile de reducere a poluării

  • Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, consideră că armatele din întreaga lume trebuie să ţină pasul cu eforturile de reducere a poluării.
  • Stoltenberg: "Nu există nicio soluţie de eliminare totală a emisiilor poluante fără a fi incluse şi cele generate de armate".
Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului Secretarul general NATO: Armatele trebuie să ţină pasul cu eforturile de reducere a poluării

Secretarul general NATO: Armatele trebuie să ţină pasul cu eforturile de reducere a poluării

Forţele militare din întreaga lume trebuie să ţină pasul cu eforturile internaţionale de contracarare a schimbărilor climatice şi să diminueze emisiile de dioxid de carbon în baza unor planuri clar definite, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Există puţine date certe privind emisiile poluante generate de activităţile militare, dar este sigur că sunt semnificative. Un raport din anul 2019 a stabilit că armata SUA ar fi al 47-lea cel mai mare generator de gaze poluante dacă ar fi un stat.

"Nu există nicio soluţie de eliminare totală a emisiilor poluante fără a fi incluse şi cele generate de armate", a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat agenţiei Reuters cu ocazia "Conferinţei părţilor pe tema schimbărilor climatice" (COP26), o reuniune mondială organizată sub egida Naţiunilor Unite în oraşul britanic Glasgow. Grupul naţiunilor dezvoltate şi emergente (G20) a stabilit obiectivul atingerii neutralităţii climatice la jumătatea secolului.

Jens Stoltenberg, fost emisar ONU privind contracararea schimbărilor climatice, a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică a iniţiat deja acţiuni pentru elaborarea unei metodologii de măsurare a emisiilor poluante generate de forţele armate, cu aspiraţia ca sistemul să fie definitivat în 2022. "Acesta este obiectivul, dar sigur că eu depind de acordul a 30 de aliaţi", a precizat secretarul general NATO.

Stoltenberg a subliniat că există deja eforturi pentru reducerea poluării. Spre exemplu, armata SUA a început să utilizeze panouri solare, armata britanică explorează posibilitatea carburanţilor alternativi, iar Spania plantează arbori pe terenurile militare.

"Există o revoluţie a energiei care are loc în societatea civilă şi este necesar să ţinem pasul, să facem parte din aceste transformări. Trebuie să găsim un mod de conciliere între necesitatea unor forţe armate ecologice, care să respecte protejarea mediului, şi deţinerea unor capabilităţi militare puternice şi eficiente", a insistat secretarul general NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici