Secretul impus acuzaţilor în atentatele de la 11 septembrie, în centrul dezbaterilor la Guantanamo

Acuzaţii în atentatul de la 11 septembrie vor compărea luni în faţa justiţie militare de excepţie de la Guantanamo, care trebuie să stabilească dacă secretul care planează asupra declaraţiilor lor, referitor la torturile pe care susţin că le-au suportat, trebuie ridicat.

Urmărește
495 afișări
Imaginea articolului Secretul impus acuzaţilor în atentatele de la 11 septembrie, în centrul dezbaterilor la Guantanamo

Secretul impus acuzaţilor în atentatele de la 11 septembrie, în centrul dezbaterilor la Guantanamo (Imagine: AFP - MediafaxFoto)

Organizatorul autoproclamat al atentatelor din 11 septembrie 2001, pakistanezul Khaled Sheikh Mohammed, alias KSM, şi cei patru coacuzaţi vor compărea la baza americană Guantanamo pentru prima dată de la punerea lor sub acuzare în mai.

În cadrul acestei noi audieri, care va dura cinci zile, judecătorul militar James Pohl va trebui să stabilească dacă supune secretului toate declaraţiile lor în numele securităţii naţionale, aşa cum cere administraţia, sau dacă asigură publicitatea şi transparenţa dezbaterilor aşa cum cere apărarea, susţinută de 14 mass-media şi o asociaţie de apărare a libertăţilor civile.

Înainte de transferul lor la Guantanamo în 2006, pakistanezul Khaled Sheikh Mohammed, alias KSM, care a revendicat "de la A la Z" atacurile din 2001, şi cei patru acoliţi ai săi au fost încarceraţi în închisori secrete ale CIA unde este de notorietate publică faptul că au fost torturaţi.

"Administraţia a desecretizat faptul că Mohammed a fost supus unor tehnici de interogare dure după capturarea sa şi a suportat un tratament sever, inclusiv 183 de şedinţe de simulare a înecului", a declarat căpitanul Jason Wright, avocatul lui KSM, exprimându-şi regretul că administraţia încearcă de acum să dea înapoi.

Unsprezece dintre cele 25 de recursuri care trebuie examinate vor fi consacrate mai mult sau mai puţin cenzurii şi secretizării a tot ceea ce priveşte cei cinci deţinuţi "de mare valoare" în vederea procesului lor, care nu se va deschide mai devreme de un an.

"Metodele administraţiei noastre nu sunt o carte deschisă", a apreciat la rândul său procurorul şef, generalul Mark Martins. Acuzaţii, care sunt deţinuţi "legal", cunosc surse de informaţie şi metode ale administraţiei pe care nu ne putem "permite să le dezvăluim marelui public", a adăugat el în cadrul unei conferinţe de presă duminică seara.

"Ordonanţa conservatoare", pe care administraţia o cere judecătorului, impune secretul în privinţa "informaţiilor, reflecţiilor şi trecutului" acuzaţilor, subliniază Hina Shamsi, avocat al Uniunii americane pentru apărarea libertăţilor civile (ACLU), care trebuie să pledeze în faţa tribunalului.

În opinia lui James Connell, apărător civil al pakistanezului Ammar al-Baluchi, un nepot al lui KSM, este evident că cenzura pe care administraţia vrea să o impună arată că aceasta este pusă în dificultate de erorile pe care le-a făcut, timp de patru ani şi jumătate în care acuzaţii au fost deţinuţi în secret în "găurile negre" ale CIA.

Ca dovadă, audierea va începe printr-o şedinţă cu uşile închise, crede avocatul, care subliniază că "administraţia nu este proprietara vocii celor care au fost închişi".

"Este o necesitate absolută" pentru apărare să se folosească de această problemă în momentul în care cinci bărbaţi riscă pedeapsa capitală pentru uciderea a 2.976 de persoane la 11 septembrie 2001, a afirmat James Harrington, avocatul yemenitului Ramiz ben al-Shaiba.

Paisprezece mass-media şi ACLU protestează faţă de întârzierea de 40 de secunde impusă sistematic în cazul dezbaterilor de la Guantanamo. Acest interval îi permite unui cenzor să bruieze transmisia unor informaţii sensibile, inclusiv pentru jurnalişti şi publicul care urmăreşte audierea.

Printre celelalte întrebări care vor trebui tranşate de judecător sunt dacă acuzaţii vor asista la dezbateri sau dacă vor purta uniforma portocalie, haine paramilitare sau o ţinută tradiţională pakistaneză, pe care acuzarea le-a interzis-o, afirmând că în acest fel ei încearcă să facă propagandă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici