Boris Johnson şi premierul scoţian Nicola Sturgeon, liderul Partidului Naţional Scoţian, care a informat deja că va cere un referendum pentru independenţă, sunt pe punctul de a intra conflict.
Acest lucru se datorează faptului că majoritatea obţinută de Partidul Conservator reprezintă acum o certitudine, iar Scoţia refuză să iasă din Uniunea Europeană.
„Boris Johnson are un mandat de a scoate Marea Britanie din UE. Trebuie să accepte că eu am un mandat pentru a oferi un viitor alternativ pentru Scoţia”, a declarat recent Sturgeon.
Din punct de vedere politic, cele două arată diferit, ceea ce ar putea crea o presiune din partea Partidului Naţional Scoţian pentru a obţine un referendum prin care să îşi declare independenţa.
Boris Johnson a avertizat anterior că nu va oferi Scoţiei posibilitatea de a organiza un referendum pentru independenţă.
Pe de altă parte, mulţi unionişti din Irlanda de Nord consideră că înţelegerea negociată de premierul britanic reprezintă o „trădare” şi sunt de părere că aceasta va izola provincia de restul Marii Britanii.
Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis vineri seară prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, dar liderul de la Edinburgh a cerut respectarea dorinţei scoţienilor.
Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 48 de locuri în Camera Comunelor, un fapt fără precedent. Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul britanic privind Brexit din 2016.
Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei.