Securitate sporită la ambasade SUA, în aşteptarea raportului privind închisorile secrete ale CIA

Departamentul de Stat al SUA consolidează măsurile de securitate la anumite ambasade americane, înaintea publicării raportului Senatului privind tehnicile dure de interogare folosite de CIA, au declarat marţi oficiali americani, citaţi de Huffington Post.

Urmărește
355 afișări
Imaginea articolului Securitate sporită la ambasade SUA, în aşteptarea raportului privind închisorile secrete ale CIA

Securitate sporită la ambasade SUA, în aşteptarea raportului privind închisorile secrete ale CIA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficialii, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, au afirmat că măsurile de securitate reflectă îngrijorările potrivit cărora raportul Comisiei de Informaţii a Senatului ar putea determina proteste în ţările în care CIA a deţinut închisori secrete, folosite pentru interogatorii. Din motive de securitate, oficialii Departamentului de Stat au refuzat să menţioneze ce măsuri au fost adoptate şi la care ambasade americane din străinătate se referă, relatează Reuters.

Activiştii pentru drepturile omului şi unii politicieni americani au calificat drept "tortură" anumite tehnici dure de interogare, precum simularea înecului, autorizate în timpul mandatului preşedintelui George W. Bush. Potrivit unor documente declasificate şi relatărilor presei, CIA a deţinut în secret suspecţi de terorism, în cadrul programului de "Extrădare/Detenţie/Interogare", în Polonia, România, Thailanda, Afganistan şi la baza militară americană de la Guantanamo Bay, în Cuba.

Un oficial a afirmat că administraţia Obama se teme că publicarea raportului ar putea genera tensiuni în ţările din Orientul Mijlociu şi ar putea determina unele agenţii de securitate să-şi reducă cooperarea cu cele americane. Aproape toate referirile din raport la locurile în care au existat închisori secrete ale CIA au fost eliminate sau stilizate de administraţia preşedintelui Barack Obama, în versiunea textului care va fi dată publicităţii, potrivit unor oficiali.

Deocamdată nu se ştie când va fi dat publicităţii raportul de 600 de pagini. Senatoarea Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei de Informaţii a Senatului, şi alţi membri democraţi ai comisiei au apreciat că stilizările făcute de administraţie sunt excesive. "Redactarea elimină sau acoperă elemente-cheie care susţin descoperirile şi concluziile raportului", a afirmat Feinstein. Ea îi va cere preşedintelui să modifice versiunea redactată, ceea ce ar întârzia publicarea raportului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici