- Home
- Externe
- (31.01.2022, 08:21)
- Iulian Moşneagu
Şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU în contextul crizei din Ucraina. Poate organizaţia să pună capăt conflictului?
- Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească luni în şedinţă publică, la cererea Statelor Unite, pentru a discuta despre consolidarea trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina, în timp ce diplomaţia internaţională menită să diminueze tensiunile se mută la sediul organismului mondial de la New York.
- Statele Unite descriu reuniunea celor 15 membri ai organismului ca fiind o şansă pentru Rusia să explice intenţiile.
- Nouă voturi sunt necesare pentru ca reuniunea să aibă loc, iar Washingtonul este "încrezător" că are suficient sprijin.
Urmărește
2675 afișări
Dar, în afară de faptul că toţi membrii au ocazia de a-şi exprima deschis opiniile, nu va exista nicio acţiune din partea consiliului, chiar dacă Rusia ar invada Ucraina. O simplă declaraţie are nevoie de sprijin prin consens, iar Rusia ar putea să se opună prin veto oricărei rezoluţii, potrivit Reuters.
Rusia este una dintre cele cinci puteri permanente cu drept de veto din consiliu, alături de Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi China. Consiliul de Securitate este însărcinat cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. La o zi după reuniune, Rusia urmează să preia preşedinţia rotativă a consiliului pentru luna februarie.
"Statele Unite şi aliaţii lor vor folosi ONU ca teatru politic unde pot face de ruşine public Rusia în caz de război", a declarat Richard Gowan, director ONU.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Trump ține „Mitingul Victoriei” în Washington D.C. înainte de ceremonia de învestire de pe 20 ianuarie
-
Companiile occidentale în faţa unei alegeri dificile: Plecare din Rusia sau aşteptarea unui Trump salvator?
-
Papa Francisc condamnă planul lui Donald Trump de a expulza imigranţii
-
Războiul din Ucraina, ziua 1062. Syrskyi interzice transferul specialiştilor în aviaţie la unităţi de infanterie / Regiunea Nikopol a fost atacată de forţele ruseşti / Incendiu în apropierea unei fabrici de aviaţie din Tatarstan, pe fondul unui atac cu dronă / Muniţia folosită de ruşi s-a înjumătăţit în urma atacurilor ucrainene
"Mă tem că aceasta va fi doar încă o criză, precum războiul din Etiopia şi lovitura de stat din Myanmar, care arată cât de puţin influenţă are ONU în lumea reală", a adăugat el.
Cazul anexării Crimeei din 2014
În cazul în care armata rusă escaladează criza, diplomaţii şi analiştii de politică externă spun că diplomaţia şi acţiunile de la Naţiunile Unite vor reflecta probabil ceea ce s-a întâmplat în 2014, după ce Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea.
De atunci, Consiliul de Securitate s-a reunit de zeci de ori pentru a discuta despre criza ucraineană. În martie 2014, acesta a votat o rezoluţie elaborată de SUA care se opunea unui referendum privind statutul Crimeii şi îndemna ţările să nu o recunoască. Rezoluţia a primit 13 voturi în favoarea sa, China s-a abţinut, iar Rusia a exercitat dreptul de veto.
Căutând să demonstreze izolarea internaţională a Rusiei, ţările occidentale au dus apoi un text similar la Adunarea Generală cu 193 de membri, care a adoptat o rezoluţie prin care a declarat referendumul invalid. Aceasta a primit 100 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 58 de abţineri, în timp ce două 24 de ţări nu au votat.
Rezoluţiile Adunării Generale au greutate politică, dar nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic. Spre deosebire de Consiliul de Securitate, nicio ţară nu are drept de veto în Adunarea Generală.
Ce fac diplomaţii occidentali
Până în prezent, diplomaţia occidentală la Naţiunile Unite în timpul ultimei consolidări militare s-a concentrat în mare parte pe încercarea de a obţine sprijin - în cazul în care ar avea nevoie de el - în rândul membrilor ONU, acuzând Rusia de subminarea Cartei ONU.
Carta este documentul fondator al Naţiunilor Unite, subliniind scopurile şi principiile sale convenite în 1945.
"Acţiunile Rusiei faţă de Ucraina nu sunt doar o problemă regională", a declarat săptămâna trecută ambasadorul preşedintelui american Joe Biden la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în faţa reporterilor.
"Ele au impact asupra fiecărui stat membru al ONU şi trebuie să fim pregătiţi să rămânem uniţi şi solidari dacă Rusia sfidează valorile şi principiile comune care stau la baza sistemului nostru internaţional", a mai spus ea.
Rusia va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate în februarie
Marţi, Rusia preia preşedinţia rotativă a Consiliului pentru luna februarie. Acesta este în mare parte un rol administrativ, dar implică programarea reuniunilor, astfel încât unii diplomaţi avertizează că Rusia ar putea întârzia orice încercare a membrilor consiliului de a solicita o altă discuţie privind acţiunile Rusiei.
Aşa cum stau lucrurile, consiliul urmează deja să discute despre Ucraina pe 17 februarie, au declarat diplomaţii. Este vorba de o reuniune programată în mod regulat cu privire la acordurile de la Minsk, care au fost aprobate de consiliu în 2015 şi concepute pentru a pune capăt unui război separatist din estul Ucrainei.
De asemenea, Adunarea Generală urmează să organizeze o discuţie anuală privind "situaţia din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei" pe 23 februarie.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Choupette Lagerfeld, pisica celebrului designer, vine cu vești din viața de „milionară”. Călătorește cu jetul privat și are propria ei avere
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Macron speră la un nou mandat. Poziţia preşedintelui francez rămâne inflexibilă faţă de persoanele nevaccinate înainte de alegeri
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Mama Luizei Melencu, noi acțiuni la tribunal! Femeia rupe tăcerea în cazul Caracal. Susține că telefonul fiicei sale s-a conectat la…
CANCAN.RO
Ce zodii vor câștiga BANI și vor avea parte de protecția astrelor până la 1 februarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe