Şefa de cabinet al premierului britanic Keir Starmer demisionează după discuţii despre lupte interne

Şefa de cabinet a premierului britanic Keir Starmer, Sue Gray, a demisionat duminică în urma zvonurilor privind tensiunile din cadrul echipei de consilieri a acestuia, care au aruncat o umbră asupra guvernului său la puţin mai mult de trei luni după o victorie electorală zdrobitoare, scrie Reuters.

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului Şefa de cabinet al premierului britanic Keir Starmer demisionează după discuţii despre lupte interne

Gray, un fost înalt funcţionar public, a fost subiectul unor scurgeri de informaţii în mass-media cu privire la salariul său luna trecută şi a fost învinuită de unii oficiali, care au vorbit anonim în mass-media, pentru începutul dificil al lui Starmer în Downing Street.

„În ultimele săptămâni a devenit clar pentru mine că comentariile intense în jurul poziţiei mele riscau să devină o distragere a atenţiei de la munca vitală de schimbare a guvernului”, a spus Gray într-o declaraţie.

Starmer a condus Partidul Laburist la o victorie zdrobitoare în iulie, promiţând disciplină şi schimbare după 14 ani de guvernare a Partidului Conservator. Dar mandatul său a fost deja marcat de critici privind cadourile gratuite primite de el şi de alţi politicieni laburişti de la donatori bogaţi.


Starmer a rambursat cadouri în valoare de mii de lire sterline, a declarat biroul său săptămâna trecută, dar cifrele au fost dăunătoare din punct de vedere politic într-un moment în care guvernul său reduce ajutorul financiar pentru facturile de energie pentru milioane de pensionari.

Gray va ocupa un nou post de trimis al lui Starmer pentru regiuni şi naţiuni, a declarat biroul prim-ministrului.

Ea va fi înlocuită de Morgan McSweeney, care a fost anterior consilier principal al prim-ministrului, a declarat acesta.

Gray a fost angajată de Starmer în 2023, când Partidul Laburist al acestuia era în opoziţie. Numirea a fost considerată controversată deoarece ea a condus o anchetă guvernamentală în 2022 privind partidele din Downing Street, când Boris Johnson din partea Partidului Conservator era prim-ministru. Johnson a părăsit Downing Street în 2023.

Starmer a anunţat şi alte schimbări în echipa sa de consilieri şi crearea unei noi echipe de comunicare strategică condusă de James Lyons, un fost jurnalist senior al ziarelor britanice.

Starmer şi ministrul său de finanţe, Rachel Reeves, se confruntă cu o lună cheie, cu anunţarea primelor planuri fiscale şi de cheltuieli într-o declaraţie bugetară pe 30 octombrie.

Conservatorii au declarat că guvernul lui Starmer a fost „aruncat în haos” mai întâi de criticile privind cadourile gratuite şi apoi de demisia lui Gray.

„Sue Gray a fost chemată să prezinte un program de guvernare şi tot ceea ce am văzut în acest timp a fost un guvern de autoservire”, a declarat un purtător de cuvânt al partidului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici