Şeful Agenţiei Nucleare a ONU, Rafael Grossi, vizitează azi centrala nucleară Kursk

Şeful Agenţiei Nucleare a ONU, Rafael Grossi, vizitează marţi centrala nucleară rusă Kursk, despre care Moscova afirmă că a fost atacată în mod repetat de forţele ucrainene, potrivit Reuters.

Urmărește
118 afișări
Imaginea articolului Şeful Agenţiei Nucleare a ONU, Rafael Grossi, vizitează azi centrala nucleară Kursk

Sursa foto: Sputnik

Siguranţa centralelor nucleare a fost pusă în pericol în mod repetat pe parcursul războiului din Ucraina, care a început în februarie 2022, când Rusia a trimis mii de soldaţi peste graniţă în Ucraina.

Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri pentru atacurile cu drone şi artilerie asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, controlată de Rusia, deşi incursiunea forţelor ucrainene din 6 august în Rusia a pus accentul pe centrala Kursk - o importantă centrală nucleară din era sovietică.

Putin a acuzat joi Ucraina că încearcă să atace centrala de la Kursk, care are patru reactoare sovietice RBMK-1000 moderate cu grafit - acelaşi model ca cele de la centrala nucleară de la Cernobîl, care în 1986 a devenit scena celui mai grav dezastru nuclear civil din lume.

Ucraina nu a răspuns încă la acuzaţiile că a atacat instalaţia.

Grossi, care a avertizat în mod repetat cu privire la un dezastru nuclear dacă centralele nucleare continuă să fie atacate, a declarat că va conduce o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala Kursk „având în vedere situaţia gravă”.

El a declarat că singura modalitate prin care AIEA ar putea evalua securitatea centralei şi valida informaţiile pe care le primeşte este să viziteze amplasamentul, care este deţinut de vasta corporaţie nucleară de stat din Rusia, Rosatom.

„Siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare nu trebuie, în niciun caz, să fie puse în pericol”, a declarat Grossi. „Siguranţa şi securitatea tuturor centralelor nucleare reprezintă o preocupare centrală şi fundamentală pentru AIEA”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici