- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (22.12.2023, 12:21)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Şeful băncii centrale din Moldova a fost demis de Parlament după un scandal de fraudă
Parlamentul Republicii Moldova l-a demis pe şeful băncii centrale, Octavian Armaşu, pentru că nu a acţionat în cazul scandalului de fraudă „furtul secolului” din Moldova, în care un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar al ţării în perioada 2014-2015, potrivit Reuters.
Urmărește
535 afișări
Sursa foto: facebook.com/BNMoficial
Armaşu a fost demis după doi ani de discuţii şi încercări eşuate de a recupera o parte din banii care au fost scoşi din sistemul bancar şi scoşi din Moldova.
Suma se ridică la 12% din produsul intern brut al Moldovei la acea vreme.
Doi dintre cei care se presupune că ar fi fost autorii fraudei sunt încă în libertate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Optzeci şi unu de deputaţi au susţinut demiterea lui Armaşu.
Membrii Partidului Socialist, partid de opoziţie favorabil Rusiei, s-au alăturat Partidului pro-european de Acţiune şi Solidaritate al preşedintelui Maia Sandu pentru a obţine un vot de două treimi în Camera cu 101 locuri.
În perioada premergătoare votului, şeful Comisiei pentru buget şi finanţe din parlament, Radu Marian, a acuzat banca centrală de obstrucţionarea unei anchete privind frauda şi chiar de protejarea anumitor persoane.
„Comisia a ajuns la concluzia că banca centrală, în special preşedintele Armaşu, nu a luat nicio măsură: sabotarea procesului de recuperare a activelor, angajarea şi menţinerea în funcţie a personalului implicat în frauda bancară şi împiedicarea anchetei privind furtul miliardului”, a scris Marian pe Facebook.
Acesta a declarat că banca a ignorat în mod repetat solicitările de a continua investigaţia din partea procurorilor şi anchetatorilor, care au fost nevoiţi să recurgă la percheziţii şi la confiscarea de documente.
Armaşu a fost numit în 2018, când aproape toate aspectele politicii moldoveneşti se aflau sub influenţa omului de afaceri Vlad Plahotniuc, una dintre presupusele figuri din spatele fraudei.
Sandu, aleasă în 2020 pe baza promisiunii de a elimina corupţia şi de a se apropia de curentul european, a luat în considerare în repetate rânduri demiterea sa.
Dar instituţiile financiare internaţionale, esenţiale în furnizarea de finanţare pentru această ţară săracă, au considerat prezenţa sa la conducerea băncii ca fiind vitală pentru stabilitate.
Surse bancare, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că procurorii au prezentat dovezi convingătoare privind faptul că diverse instituţii, inclusiv banca centrală, au împiedicat ancheta.
Iar acest lucru i-a determinat pe membrii parlamentului să îşi unească forţele pentru a asigura demiterea lui Armaşu.
Plahotniuc a fugit din ţară în 2019, iar locul unde se află acesta rămâne necunoscut.
Omul de afaceri pro-rus Ilan Shor, condamnat în absenţă la 15 ani de închisoare în acest an pentru rolul său în scandal, ajută la coordonarea protestelor antiguvernamentale din exil în Israel.
Un partid care îi poartă numele a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională. Luna trecută, Sandu a acuzat Rusia că a „cumpărat” alegători în cadrul alegerilor locale prin direcţionarea de fonduri către „grupuri criminale” conduse de Shor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, declară război SUA. Pentagonul a strâns o coaliţie de 20 de statete pentru a proteja traficul maritim prin Marea Roşie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump