Şeful cartelului de droguri Sinaloa şi fiul lui "El Chapo" au fost arestaţi în Statele Unite

Liderul de facto al celebrului cartel de trafic de droguri Sinaloa a fost arestat în SUA, punând capăt unei urmăriri de zeci de ani şi consolidând eforturile ţării de a combate consumul de droguri, în special fentanil.

Urmărește
1826 afișări
Imaginea articolului Şeful cartelului de droguri Sinaloa şi fiul lui "El Chapo" au fost arestaţi în Statele Unite

Ismael Zambada García, cunoscut sub numele de "El Mayo"

Ismael Zambada García, în vârstă de 76 de ani, cunoscut sub numele de "El Mayo", este o figură marcantă a crimei organizate din Mexic încă din anii '80. El a fost reţinut în El Paso, Texas, a confirmat joi Departamentul de Justiţie al SUA.

El a fost arestat împreună cu Joaquín Guzmán López, fiul celuilalt cofondator al cartelului Sinaloa, Joaquín "El Chapo" Guzmán Loera.

Departamentul de Justiţie al SUA, care în 2019 a obţinut condamnarea lui Guzmán Loera pentru mai multe acuzaţii legate de droguri, crimă şi spălare de bani, a oferit 15 milioane de dolari pentru informaţii care să conducă la capturarea lui Zambada García, despre care autorităţile americane susţin că a devenit "liderul superior incontestabil" al cartelului Sinaloa după arestarea lui El Chapo.

Oficialii FBI au susţinut că, timp de decenii, Zambada García a "supravegheat traficul a zeci de mii de kilograme de cocaină, heroină, metamfetamină şi fentanil" în SUA şi a fost responsabil pentru violenţele aferente.

Cartelul Sinaloa e în vizorul autorităţilor americane pentru rolul său în traficul de fentanil, opioidul sintetic care ucide aproximativ 70.000 de americani pe an. Joi, Departamentul de Justiţie al SUA a numit cartelul "una dintre cele mai violente şi mai puternice organizaţii de trafic de droguri din lume".

În urma arestării lui Zambada García, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat că departamentul de justiţie "nu se va opri până când fiecare lider, membru şi asociat al cartelului responsabil pentru otrăvirea comunităţilor noastre nu va fi tras la răspundere".

Arestările au marcat o lovitură la vârful organizaţiei care ar putea declanşa războaie de succesiune în cadrul cartelului Sinaloa.

Un alt grup puternic de crimă organizată din Mexic, cartelul Jalisco New Generation, cu care cartelul Sinaloa se luptă pentru a controla mai multe teritorii, ar putea fi, de asemenea, încurajat să acţioneze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici