Prima pagină » Știri externe » Şeful diplomaţiei UE: Un război la scară largă în Europa „nu mai este o fantezie” / Este pentru prima dată când oficialul a prezentat ameninţarea rusă atât de explicit

Şeful diplomaţiei UE: Un război la scară largă în Europa „nu mai este o fantezie” / Este pentru prima dată când oficialul a prezentat ameninţarea rusă atât de explicit

Europa trebuie să se pregătească pentru un potenţial război, un conflict la scară largă pe continent "nu mai este o fantezie", a avertizat şeful diplomaţiei UE.
Şeful diplomaţiei UE: Un război la scară largă în Europa
„Războiul se profilează cu siguranţă în jurul nostru”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi de securitate, citat de FT.
 
 „Un război convenţional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie. Rusia ameninţă Europa prin războiul său din Ucraina şi prin atacuri hibride asupra statelor membre ale UE”, a declarat Borrell într-un discurs adresat diplomaţilor şi oficialilor străini la Bruxelles.
 
Este pentru prima dată când fostul ministru de externe spaniol a prezentat ameninţarea rusă atât de explicit, după avertismentele recente ale şefilor militari şi ale liderilor din nordul Europei cu privire la riscul unor noi atacuri ruseşti dincolo de Ucraina. În februarie, ministrul danez al apărării a declarat că Rusia ar putea testa solidaritatea NATO în termen de trei până la cinci ani.
 
„Zidul Berlinului a fost înlocuit cu un inel de focuri în jurul nostru”, a spus el, referindu-se, de asemenea, la războiul Israel-Hamas şi la instabilitatea din nordul Africii.
 
Conflictul de la graniţa UE a scos la iveală industria de apărare şi capacităţile militare subifinanţate ale blocului. De asemenea, a speriat capitalele europene care se tem că SUA s-ar putea retrage din rolul său de garant suprem de securitate a continentului dacă Donald Trump revine la Casa Albă după alegerile prezidenţiale din noiembrie.
 
Forţele armate ale Rusiei în Ucraina desfăşoară mult mai multe arme şi efective decât poate Kievul, ceea ce a stârnit îngrijorări în capitalele occidentale că Moscova ar putea face câştiguri teritoriale semnificative în acest an.
 
Ţările europene au intensificat investiţiile în capacitatea lor de producţie industrială în domeniul apărării, într-un efort de a creşte livrările către Ucraina şi de a-şi reînarma propriile forţe.
 
Dar este nevoie de mai multe investiţii, având în vedere că situaţia de securitate a Europei este o „criză existenţială”, a declarat Borrell. 
 
„Avem nevoie de un nou vehicul de finanţare interguvernamental … comparabil cu cel pe care l-am creat în timpul crizei financiare [din zona euro]”, a spus Borrell.