Șeful directoratului pentru concurență al Comisiei Europene, Olivier Guersent, a minimalizat așteptările privind mărimea amenzilor pe care executivul UE urmează să le înmâneze Apple și Meta pentru încălcarea normelor antitrust digitale ale blocului, relatează Politico.
Punerea în aplicare a Digital Markets Act (DMA) al blocului, care stabilește norme privind modul în care companiile de tehnologie ar trebui să opereze pe piața europeană, nu se referă la amenzi, ci la conformitate, a declarat luni Olivier Guersent, la un eveniment de seară găzduit de Global Competition Law Centre din Bruxelles.
Se preconizează că, în zilele următoare, Comisia Europeană va impune amenzi companiilor americane Apple și Meta, care deține Facebook, pentru presupusa încălcare a DMA, care a intrat în vigoare complet în 2024.
Cu toate acestea, Guersent a minimizat speculațiile referitoare la valoarea acestor amenzi, subliniind că nu are sens să le comparăm cu sancțiunile impuse anterior pentru încălcări ale reglementărilor antitrust, cum ar fi amenda de 1,8 miliarde euro aplicată Apple în martie anul trecut pentru practici abuzive în domeniul magazinelor de aplicații.
El a explicat că sancțiunile antitrust sunt legate de încălcări repetate și de lungă durată, iar, întrucât DMA este în vigoare de doar un an, încălcările nu pot fi considerate repetate și durata nerespectării va fi mult mai scurtă.
„Dacă nu vom vedea dorința de a coopera, nu ne vom sfii să impunem amenzile identificate de lege”, a declarat Teresa Ribera, prezentă marți dimineață la Parlamentul European.
Comisarul pentru concurență a menționat că executivul UE se pregătește să emită decizii privind încălcarea dreptului comunitar în viitorul apropiat. Companiile care încalcă DMA pot fi amendate cu până la 10% din cifra lor de afaceri totală la nivel mondial. Aceasta poate ajunge până la 20% în cazul încălcărilor repetate.